Inicia
SegurCaixa Adelas

Un mínim d’activitat física té grans beneficis

 

Un grup d’investigadors espanyols ha estudiat els efectes positius que té la quantitat d’activitat física sobre la salut.              

 

Se sap que el sedentarisme perjudica la salut: és responsable del 6 % de les malalties cardiovasculars, del 7 % de la diabetis i del 9 % de la mortalitat prematura. Segons els experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un estil de vida saludable ha de tenir, almenys, 150 minuts d’activitat física d’intensitat moderada (com ballar o caminar de pressa, per exemple) o 75 minuts d’activitat vigorosa (córrer, per exemple) a la setmana. Malgrat que això suposa fer només una mitja hora d’exercici al dia, el 24 % dels adults europeus i el 35 % dels espanyols no segueix aquestes recomanacions sobre l’activitat física. Un equip d’investigadors del CIBERCV, del CIBERESP i de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) han calculat quins beneficis produeix la quantitat d’activitat sobre la salut.           

Com s’ha fet l’estudi?           

D’acord amb declaracions de l’autor principal d’aquest estudi, Albert Clarà, “la pregunta concreta que volíem respondre era, quina és la quantitat mínima i la quantitat màxima d’activitat física per optimitzar els beneficis sobre la salut cardiovascular?”. Per fer-ho, els investigadors van dur a terme un seguiment durant més de set anys d’11.158 persones integrants de l’estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor). Els participants en aquest treball, amb edats compreses entres els 25 i els 79 anys, van aportar dades de la seva activitat física a través d’uns qüestionaris validats, en els quals s’especificaven fins a 64 tipus d’activitats.            

Un topall mínim i un topall màxim  

D’acord amb els resultats, la quantitat mínima d’exercici físic recomanada per l’OMS redueix el risc de mortalitat en un 16 %, el risc de mortalitat cardiovascular un 27 i el risc d’accidents cardiovasculars en un 12 %. Segons les dades d’aquests equip d’investigadors, el màxim benefici de l’activitat física s’obté en multiplicar pequatre la pràctica d’aquestes recomanacions; per sobre d’aquesta quantitat no s’observa cap benefici addicional. Els investigadors assenyalen, a més, que no es van observar diferències de resultats per raó d’edat o de gènere.           

Lopinió dels experts 

Els resultats de l’estudi indiquen que practicar activitat física d’intensitat moderada-vigorosa s’associa amb un risc menor de malalties cardiovasculars i de mortalitat. Per aquest motiu, els autors d’aquest treball subratllen la importància de promoure un estil de vida saludable que incorpori la pràctica d’activitat física per prevenir les malalties cardiovasculars.                         

 

Fonts

Revista Española de Cardiología  

CIBERESP

 


Millora el teu estil de vida i la gestió proactiva de la teva salut. Registra’t ara a Adeslas Salud y Bienestar, la plataforma gratuïta de salut digital d’Adeslas, que t’ajudarà a cuidar-te més i millor.