Este Sitio web utiliza cookies propias y de terceros para recopilar información estadística sobre sus hábitos de navegación y así poder mejorar y personalizar su experiencia ofreciéndole contenidos de su interés y mostrarle publicidad y anuncios personalizados. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en Política de Cookies entendido
Inicia
SegurCaixa Adelas

28 de març: Dia Mundial de la MPOC

 

D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els símptomes més freqüents de la MPOC son la dispnea (falta d'aire), l'expectoració anormal i la tos crònica. A mesura que la malaltia empitjora, es poden fer molt difícils activitats quotidianes com pujar unes quantes escales o dur una maleta. La presència de MPOC es confirma amb una prova diagnòstica, anomenada espirometria, que mesura la quantitat i la velocitat de l'aire inspirat i espirat. Com que té una evolució lenta, generalment es diagnostica en persones de 40 anys o més. La MPOC no es cura i és essencial deixar de fumar per prevenir que progressi.

Factors de risc

La MPOC es pot prevenir. La causa principalment el fum del tabac, però també la poden ocasionar la contaminació de l'aire d'interiors, la contaminació de l'aire exterior, l'exposició laboral a pols i productes químics (vapors, irritants i gasos) o les infeccions repetides de les vies respiratòries inferiors en la infància.

Un problema en augment

Actualment, cinc de les deu malalties que causen més mortalitat en el món es produeixen en l'àmbit respiratori: la MPOC, el càncer de pulmó, l'apnea del son, la tuberculosi i l'asma. Segons les darreres dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) d'Espanya, el 2014, el grup de malalties que ha registrat un major augment percentual d'altes hospitalàries són les patologies de l'aparell respiratori. Concretament, els ingressos a causa d'això han pujat un 4,8 % respecte de l'any anterior, amb una xifra total de 530.726 altes. Aquestes xifres situen les malalties de l'aparell respiratori com la tercera causa d'hospitalització a Espanya.

Les accions de l'OMS

La lluita contra la MPOC forma part de les activitats generals de prevenció i control de les malalties no transmissibles que duu a terme l'organització, que té com a objectius augmentar la sensibilització sobre l'epidèmia mundial de malalties cròniques, crear ambients més saludables, sobretot per a les poblacions pobres i desfavorides, reduir els factors de risc comuns de les malalties no transmissibles (com ara el consum de tabac, les dietes no saludables i la inactivitat física), prevenir les morts prematures i les discapacitats evitables relacionades amb les principals malalties no transmissibles. El Conveni Marc de l'OMS per al Control del Tabac respon a la mundialització de l'epidèmia de tabaquisme i pretén protegir milers de milions de persones de l'exposició nociva al fum del tabac. És el primer tractat sanitari mundial que ha negociat l'OMS i ha estat ratificat ja per més de 180 països. Aquesta organització també encapçala l'Aliança Mundial contra les Malalties Respiratòries Cròniques (GARD), una aliança voluntària d'organitzacions, institucions i organismes nacionals i internacionals que treballen per assolir l'objectiu comú de reduir la càrrega mundial de malalties respiratòries cròniques i aconseguir un món on tots puguem respirar lliurement.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

OMS

SE​PAR

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin