Inicia
SegurCaixa Adelas

Dia Mundial de l’Obesitat: 4 de març

 

Més de 1.900 milions dels adults del món tenen sobrepès, dels quals, més de 650 milions són obesos.

 

D'acord amb dades ofertes per l'OMS amb motiu del Dia Mundial de l'Obesitat (4 de març), l'obesitat gairebé s'ha triplicat en el món des de 1975. L'any 2016, més de 1900 milions d'adults de 18 o més anys tenien sobrepès, dels quals, més de 650 milions eren obesos. L'OMS afegeix, a més, que aquest problema de salut es cobra més vides que la insuficiència ponderal (tenir un pes inferior del que correspon per l'edat). Aquest problema no es circumscriu els adults, ja que s'estima que 41 milions de menors de cinc anys tenien sobrepès o eren obesos el 2016 i que, en aquest mateix any, hi havia més de 340 milions de nens i adolescents (de 5 a 19 anys ) amb sobrepès o obesitat.

El problema a Espanya

La Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) calcula que un 25 % de la població adulta té problemes de sobrepès o és obesa i que la taxa en menors encara és més alarmant, ja que se situa en més d'un 30 %. Si la tendència no canvia, per a l'any 2030 desenvoluparan problemes de pes al voltant de 27 milions d'adults al nostre país. Per tot això, els experts reclamen una major implicació de tots els agents socials en la lluita contra aquesta epidèmia: des dels propis pacients fins als governs, l'àmbit empresarial i la comunitat científica.

L'obesitat et posa en risc

Des de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) recorden que l'obesitat és un factor de risc de patir malalties no transmissibles (ENT) com diabetis tipus 2, alteracions de l'aparell locomotor, malaltia cardiovascular i alguns tipus de càncer (principalment de mama, còlon, úter, ronyó, fetge i pròstata) fet que la posiciona com la cinquena causa de mortalitat a tot el món. Els experts de la SEEN subratllen, a més, que tenir obesitat greu escurça la vida una mitjana de deu anys. Els nens obesos tenen també més probabilitats de patir importants problemes de salut, com dificultats respiratòries, fractures i hipertensió i marcadors primerencs de malalties cardiovasculars, resistència a la insulina i efectes psicològics. A llarg termini, l'obesitat infantil s'associa amb una major probabilitat d'obesitat, mort prematura i discapacitat en l'edat adulta.

La millor solució és la prevenció

La bona notícia és que el sobrepès i l'obesitat poden prevenir-se en la seva majoria i que la millor manera de fer-ho és adoptar un estil de vida saludable basada, segons l'OMS, en tres pilars bàsics: limitar la ingesta energètica procedent de la quantitat de greix total i de sucres; augmentar el consum de fruites i verdures, com també de llegums, cereals integrals i fruita seca; i fer una activitat física periòdica (60 minuts diaris per als joves i 150 minuts setmanals per als adults).
Fonts

OMS

SEEN

FEDE 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin