Inicia
SegurCaixa Adelas

A les ciutats, verd és salut

 

Un estudi en el qual han participat 8 milions de persones conclou que els espais verds a les ciutats poden evitar morts prematures.           

 

S'estima que la meitat de la població mundial viu en ciutats, llocs que es caracteritzen generalment per l'escassedat d'espais verds. Diferents estudis indiquen que les àrees verdes en ciutats tenen un efecte positiu sobre la salut, incloent-hi menys estrès, més bona salut mental, i menys risc de malalties cardiovasculars, síndrome metabòlic i mort prematura, entre d'altres. No obstant això, molts d'aquests estudis es fixen només en un moment específic en el temps i fan servir diferents maneres de mesurar l'exposició a àrees verdes. D'acord amb una revisió sistemàtica i una metaanàlisi fetes per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per "la Caixa", en col·laboració amb la Universitat de Colorado i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i publicat a la revista The Lancet Planetary Health, les zones verdes a les ciutats tenen un paper fonamental contra la mortalitat prematura per totes les causes.    

L'estudi més gran que s'ha fet fins ara sobre el tema        

Per dur a terme aquest treball, els investigadors van fer servir estudis longitudinals, és a dir, que segueixen una cohort de persones al llarg de diversos anys. Els treballs elegits, a més, havien de complir dos requisits més: fer servir una manera senzilla de mesurar l'exposició a àrees verdes basada en imatges de satèl·lit —el NDVI o índex normalitzat  de diferència en vegetació— i considerar la mortalitat com a desenllaç. Sota aquestes premisses, es van identificar nou estudis que comprenen dades de més de vuit milions de persones en total, en set països diferents (Canadà, els Estats Units, Espanya, Itàlia, Austràlia, Suïssa i la Xina).         

Els envoltats de verd, els més afortunats

El treball confirma que les persones que tenen àrees verdes al voltant de casa tenen menys risc de mortalitat prematura. Els autors del treball estimen una reducció del 4 % en la mortalitat per cada increment de 0,1 en l'índex de vegetació a 500 metres o menys de la residència. En paraules de David Rojas, investigador d'ISGlobal i de la Universitat de Colorado i primer autor del treball, "és la síntesi més gran i completa fins a la data sobre espais verds i mortalitat prematura, i els resultats donen suport a intervencions i polítiques que incrementin els espais verds com a estratègia per millorar la salut pública, valuosa informació que es podrà fer servir en estudis d'avaluació d'impacte en salut".

Un futur en verd

Partint dels resultats d'aquesta metaanàlisi, Rojas i el seu equip estan fent càlculs per estimar el nombre de morts prematures que es podrien evitar en ciutats d'arreu del món si s'aconseguís l'ambiciosa meta d'augmentar la infraestructura verda. "Els programes d'increment del verd urbà no són només clau per promoure la salut pública, sinó que també augmenten la biodiversitat i mitiguen els impactes del canvi climàtic, fent que les ciutats siguin més sostenibles i habitables", conclou Mark Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal.Font

IsGlobal


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin