Inicia
SegurCaixa Adelas

Combatre la sobreinformació en la pandèmia

 

Per mantenir una bona salut emocional i no caure en estats d’ansietat i depressió aquests dies de confinament, és fonamental aprendre a filtrar la informació.          

En l’era digital en què vivim, la comunicació circula a través de múltiples mitjans i dispositius. Aquesta realitat, sumada a la pandèmia actual i la necessitat d’informació que se’n deriva, ha fet que les comunicacions sobre la malaltia del coronavirus i tot el que això implica, augmentin de manera exponencial fins a límits insospitats. Des dels organismes oficials s’alerta dels perills que tenen l’excés d’informació i, també, dels riscos de rebre una informació falsa o inexacta. Per això, s’han emès pautes informatives destinades a evitar estats d’ansietat o depressió associats a aquest moment.     

La informació inadequada com a estressor
La revista britànica The Lancet ha publicat una revisió sobre l’impacte psicològic de la quarantena per a la qual han fet servir tres bases de dades electròniques amb més de 3.166 documents, 24 dels quals han estat seleccionats per ser inclosos en aquesta revisió. Cinc dels treballs estudiats consideren que la informació inadequada pot ser un factor estressant aquests dies de quarantena. L’excés de missatges sobre aquest tema pot produir confusió, sensació de falta de transparència i de pautes clares sobre com es pot prevenir o afrontar la malaltia, la qual cosa pot afavorir l’aparició d’estats de depressió i ansietat.    
      
Informació sí, però la justa
Els professionals del Col•legi Oficial de Psicòlegs de Madrid (COP Madrid) insten la població a informar-se d’una manera adequada, buscant informació oficial i necessària i evitant la sobreinformació, ja que tal com adverteixen “pot ser molt nociva i provocar sensacions de desassossec que són absolutament contraproduents. Informació, sí, però la justa”, subratllen. Els experts del COP Madrid demanen la responsabilitat de tothom per oferir informació amb prudència i missatges constructius, i evitar difondre rumors i parlar constantment del tema, especialment als més petits. Recorden també que a les xarxes socials hi ha nombroses notícies falses i informacions inútils que consoliden el temor i ens allunyen de la tranquil•litat, de les quals és millor no fer-se ressò.      


Fonts

The Lancet

COP Madrid 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin