Inicia
SegurCaixa Adelas

La contaminació afecta els ossos

 

Segons noves dades del Projecte CHAI, fet a l'índia, la pol·lució augmenta el risc de desenvolupar osteoporosi.

 

L'osteoporosi és una malaltia causada per una disminució de la densitat de massa òssia. És responsable d'una càrrega substancial de malaltia a escala mundial i s'espera que n'augmenti la prevalença a causa de l'envelliment de la població. Tot i que se sap que la contaminació atmosfèrica pot causar problemes de salut —com el càncer de pulmó, l'ictus, les malalties respiratòries i un llarg etcètera—, la relació de la contaminació amb la salut òssia fins ara no ha estat consistent. Un nou estudi dut a terme a l'Índia, que ha liderat l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per "la Caixa", ha trobat una associació entre l'exposició a la contaminació de l'aire i una salut pitjor dels ossos.  

Com s'ha fet el treball?               

Aquesta investigació recent, feta pel Projecte CHAI, que coordina ISGlobal i que es publica a la revista Jama Network Open, es va proposar analitzar la relació entre la contaminació atmosfèrica i la salut òssia, a partir de més de 3.700 persones de 28 aldees properes a Hyderabad, al sud de l'Índia. Per dur a terme l'estudi, els investigadors van estimar l'exposició a la contaminació atmosfèrica al voltant dels habitatges —partícules fines (partícules suspeses en l'aire amb un diàmetre inferior a 2,5 µm, PM2.5) i carboni negre (BC). També van preguntar als participants sobre el tipus de combustible que feien servir per cuinar. Les dades recollides es van relacionar amb la salut òssia, avaluada a partir d'un tipus de radiografia que mesura la densitat òssia —absorciometria de raigs X d'energia doble (DXA)— de la columna i del maluc esquerre dels participants.        

Resultats reveladors

L'exposició anual a PM2.5 va ser de 32.8 µg/m3, molt per sobre dels valors màxims recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (10 µg/m3). El 58 % dels participants van fer servir combustible de biomassa per cuinar. El treball conclou que l'exposició a la contaminació atmosfèrica, en especial a les partícules fines, està associat amb un nivell baix de massa òssia. En paraules d'Otavio T. Ranzani, investigador d'ISGlobal i primer autor de l'estudi: "Aquest estudi contribueix a l'escassa i poc concloent literatura científica que associa la contaminació de l'aire amb una salut òssia pitjor". Pel que fa als mecanismes que podrien explicar aquest vincle, l'investigador indica que "la inhalació de partícules contaminants pot conduir a augmentar la pèrdua minerals òssia, a través de l'estrès oxidatiu i la inflamació que produeix la contaminació". Cathryn Tonne, coordinadora de l'estudi i del Projecte CHAI afegeix: "Les nostres troballes se sumen a un creixent cos de literatura científica que indica que la contaminació atmosfèrica és rellevant per a la salut òssia, en una àmplia gamma de nivells d'exposició, inclosos tant els que trobem en països d'ingressos baixos i mitjans, com en els d'ingressos alts".

 

Font:

ISGlobal

https://www.isglobal.org/documents/10179/7035461/NdP_Proyecto_CHAI_SaludOsea03012020cast.pdf/16c6734c-408d-4a93-9805-0da1b544d10a
 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin