Inicia
SegurCaixa Adelas

La contaminació agreuja la rinitis

 

Un estudi liderat per ISGlobal conclou que els símptomes nasals de la rinitis són més greus en persones exposades a alts nivells de contaminació.

 

Entre el 20 i el 50 % de la població mundial està afectada per la rinitis; un trastorn de la mucosa nasal que provoca congestió, esternuts, secrecions abundants, irritació i, en ocasions, pèrdua de l'olfacte. Tot i que és un problema de salut, hi ha pocs estudis sobre els factors de risc que afavoreixen la seva aparició. Un treball que ha estat liderat per un equip científic de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per "la Caixa", sosté que els símptomes nasals de la rinitis són més greus en les persones exposades a nivells de contaminació atmosfèrica elevats. En paraules de Bénédicte Jacquemin, líder de l'estudi i investigadora associada a ISGlobal: "La rinitis està relacionada amb l'asma, una patologia estretament lligada a la contaminació de l'aire. Per aquest motiu, creiem que és oportú comprovar si l'exposició a llarg termini a la pol·lució atmosfèrica també té un paper determinant en la rinitis".

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van analitzar les dades de 1.408 pacients de rinitis pertanyents a 17 ciutats europees diferents, entre les quals hi ha Barcelona, Oviedo, París (França), Anvers (Bèlgica), Umea (Suècia) i Erfurt (Alemanya). Les persones que han participat en aquest estudi van respondre un qüestionari sobre la gravetat de cadascun dels símptomes de la rinitis, que recollia les seves impressions de com interfereixen aquestes molèsties en el dia a dia. La informació relativa a la contaminació atmosfèrica a la qual estava exposada cada participant es va obtenir gràcies a dades del projecte European Study of Cohorts for Air Pollution Effects (ESCAPE), en el qual va participar ISGlobal.

Les partícules en suspensió, com més petites, més nocives

Les partícules en suspensió són cossos sòlids o líquids que es troben a l'atmosfera i tenen un diàmetre que pot variar des de micròmetres fins a mil·límetres, i són d'especial interès les que tenen un diàmetre inferior a 2,5 (PM2,5) i a deu micròmetres (PM10). Segons les dades d'aquesta recerca, les persones que habiten en ciutats amb nivells més alts de PM10 i PM2,5 presenten els símptomes de la rinitis agreujats. D'acord amb les dades, un augment de 5 µg/m3 de les PM2,5 s'ha associat a una probabilitat un 17 % més alta de patir rinitis severa. De fet, aquestes partícules s'han vinculat amb un empitjorament de la congestió i la irritació nasal, com també dels esternuts. Els investigadors van concloure també que l'exposició a NO2, de la seva banda, augmenta la gravetat de la secreció nasal i la congestió.

El trànsit, en el punt de mira

Segons conclou el treball, tant les partícules en suspensió com el NO2 són contaminants relacionats amb el trànsit. En paraules d'Emilie Burte, primera autora de la publicació: "El paper d'aquests contaminants en la gravetat dels símptomes està probablement relacionat amb processos d'estrès oxidatiu, apoptosi (un procés pel qual s'eliminen les cèl·lules que estan danyades de manera irreparable) i inflamació. El nostre estudi suggereix que les partícules en suspensió (PMs) tenen un efecte diferent de les emissions gasoses (NO2), probablement a causa de les diferències en els seus mecanismes d'acció, que donen lloc a respostes inflamatòries del tracte respiratori diferents, tot i que es requereixen més estudis per validar aquesta hipòtesi".

Un treball clau en l'estudi de la rinitis

Tal com defensa Jacquemin: "Aquest estudi aporta nous coneixements sobre la rinitis, una malaltia que, tot i que no és mortal, suposa un repte important per a la salut pública i està vinculada a un deteriorament a la vida quotidiana dels qui la pateixen, com també a un cost molt elevat per als fons públics a causa dels tractaments, a la disminució de la productivitat i a l'absentisme".Font:

ISGlobal
 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin