Inicia
SegurCaixa Adelas

Cuidar la hipertensió ara

 

Saber controlar la tensió durant el confinament és molt important per a la salut dels hipertensos, que configuren aproximadament el 33 % dels adults del país.          

La pressió arterial (PA) elevada és el factor principal de risc de malaltia global, ja que està relacionada amb la cardiopatia isquèmica estable, insuficiència cardíaca, malaltia renal crònica, malaltia cerebrovascular i diabetis, entre altres patologies. El control de la PA elevada, vital per al pacient que la pateix, s’aconsegueix gràcies al tractament farmacològic prescrit en cada cas i també a través de canvis en l’estil de vida, com ara perdre pes (en cas de sobrepès o obesitat), seguir una dieta saludable, reduir el consum de sal, practicar exercici regularment, no fumar i no consumir alcohol. 

Hipertensió en la pandèmia
Segons informen els facultatius de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC), els pacients amb hipertensió arterial constitueixen un dels grups que més dubtes està plantejant a les consultes d’atenció primària que s’estan fent als centres de salut de la comunitat de Madrid durant el període de confinament. Per millorar aquesta situació, el Grup de Treball d’Hipertensió Arterial de la SemFYC ha publicat un document que inclou quatre recomanacions per als pacients amb hipertensió arterial en el context de la pandèmia per COVID-19.

Quatre recomanacions que cal tenir en compte 

No abandonar la medicació prescrita perquè no hi hagi descompensacions de la situació basal. 

Mantenir les consultes de seguiment. Si es perceben alteracions o sorgeixen dubtes, s’aconsella consultar-ho també. Les consultes, sempre que sigui possible, val més fer-les per telèfon.   

Mantenir un estil de vida saludable seguint una dieta amb poca sal, baixa en greixos, rica en vegetals, làctics descremats i llegums. S’aconsella evitar els aliments precuinats i tenir en compte que, com que es fa menys exercici, cal prendre més verdures i amanides per no guanyar pes. També és important evitar el sedentarisme i recordar que la pràctica regular d’exercici físic augmenta l’esperança de vida (a diari o com a mínim 3 o 4 vegades per setmana). Els experts de la SemFYC assenyalen que es pot fer exercici dins de casa (caminar, ballar, etc.), per molt reduïda que sigui, i recorden que el benefici de fer exercici no és excusa per sortir cada dia a comprar.   
                 
En cas que es mesuri la tensió arterial i es comprovi que és elevada (per sobre de 160 i 110 mmHg), s’aconsella intentar relaxar-se i tornar a mesurar-la en uns 10 o 30 minuts. Si després de 3 preses no s’ha normalitzat (no assoleix uns valors iguals o inferiors a 140 i 90 mmHg), convé contactar amb el metge habitual, si és possible, via telefònica. 


Fonts

SemFYC

ELSEVIER 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin