Inicia
SegurCaixa Adelas

Dia Mundial del Càncer 2020

 

Segons informa la SEOM, a Espanya s'estabilitzen els casos de càncer, si bé se n'observa un augment en dones i un descens en homes.

 

El 4 de febrer, Dia Mundial del Càncer, la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) va presentar l'informe "Las cifras del cáncer en España 2020", com també la campanya de conscienciació sobre la prevenció del càncer "Cambia tu futuro, tú decides". D'acord amb les dades de l'informe, el nombre de nous casos de càncer diagnosticats a Espanya l'any 2020 arribarà als 277.394, xifra molt similar a la del 2019, amb 277.234 casos. No obstant això, cal destacar el continu augment de nous casos en dones, de gairebé un 1 % respecte al 2019, davant del descens de la incidència en homes de més de mig punt.

La prevenció continua sent clau per frenar el càncer

El vídeo de la campanya "Cambia tu futuro, tú decides", d'un minut de durada, estableix una comparació entre la diferent forma de viure i envellir de dues parelles, una que segueix hàbits saludables i una altra que no. En aquest vídeo, els experts de la SEOM reflecteixen com el consum de tabac i d'alcohol, l'exposició solar sense protecció, la mala alimentació, el sedentarisme i l'obesitat, són factors que augmenten el risc de càncer, mentre que dur un estil de vida saludable pot evitar un 40 % dels càncers. Els experts recalquen, a més, que quan la malaltia apareix, uns bons hàbits de vida poden millorar-ne el pronòstic i evitar recaigudes. "Aquest últim missatge considerem que és nou i important per a la població general i per als pacients amb càncer", afirma el president de SEOM, Dr. Álvaro Rodríguez-Lescure.

Augmenta el càncer de pulmó en dones

Les dades de la SEOM també afirmen que la mortalitat per càncer de pulmó en dones és superior a la mortalitat per càncer de mama des del 2016. En paraules de Rodríguez-Lescure: "La mortalitat per càncer de pulmó en les dones és l'única amb tendència a l'alça, a causa de la incorporació de la dona a l'hàbit del tabac a partir dels anys 70-80. El càncer de pulmó de les dones nascudes entre 1950 i 1960 s'està evidenciant actualment, mentre que en els homes l'epidèmia va ser anterior i ja fa anys que baixa. Les dades són contundents: 1 de cada 5 defuncions per càncer a Europa seran pel consum de tabac".

Val més tard que mai

Aquesta societat també recorda que mai no és tard per deixar l'hàbit del tabac. "Els beneficis de deixar de fumar comencen des del primer dia i als 10 anys d'haver abandonat el tabac el risc de morir per càncer de pulmó es redueix a la meitat", afirma el president de la SEOM. A més del tabac, Rodríguez-Lescure remarca que "hi ha altres factors de risc que són responsables d'un terç de les morts per càncer al món, entre els quals hi ha l'alcohol, l'obesitat, el sedentarisme, la mala alimentació, les infeccions (especialment rellevant en països en vies de desenvolupament) i l'exposició solar sense control i sense protecció. Amb aquesta premissa, a SEOM hem desenvolupat la campanya de conscienciació "Cambia tu futuro, tú decides" amb l'objectiu de subratllar la necessitat d'adoptar estils de vida saludables, tant per a la prevenció primària del càncer com per millorar el pronòstic i disminuir el risc de recidives als pacients de càncer".


Font:

Sociedad Española de Oncología Médica
 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin