Inicia
SegurCaixa Adelas

Dia Mundial Contra el Càncer

 

D'acord amb les dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), seguir hàbits de vida saludables pot evitar el 40 % dels càncers.

 

El 4 de febrer, Dia Mundial Contra el Càncer, els experts de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) han volgut ressaltar la importància de seguir hàbits de vida saludables per evitar la malaltia. Asseguren que un estil de vida saludable pot prevenir, aproximadament, el 40 % dels casos de càncer.

 

N'augmenten els casos i, també, l'índex de supervivència

Aproximadament 14 milions de persones són diagnosticades de càncer cada any. Segons els pronòstics, aquesta xifra podria arribar als 22 milions el 2030. Al nostre país, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer al llarg de la vida. Segons els experts, aquest augment del nombre de casos diagnosticats es deu a la incorporació de nous països al desenvolupament econòmic, a la situació del medi ambient, a l'estil de vida actual, a l'augment de l'esperança de vida i al diagnòstic precoç. Però tot no són males notícies: els avenços en recerca i el diagnòstic precoç de la malaltia han aconseguit que la supervivència es dupliqui els darrers anys. A Espanya, per exemple, ja es curen més del 50 % dels pacients.

 

La importància dels bons hàbits

Encara que no tots els tumors siguin evitables, el fet de tenir una actitud activa, i identificar i eliminar els factors que puguin provocar la malaltia, reduiria dràsticament el risc de patir alguns tumors. Els factors de risc que més afavoreixen l'aparició d'aquesta malaltia són: el tabac, responsable de fins a un 33 % dels tumors i de gairebé 6 milions de morts anuals al món; l'alcohol, que origina fins a un 12 % dels tumors i és responsable de més de 300.000 morts anuals al món; l'obesitat, responsable d'1 de cada 20 tumors als països del nostre entorn; una dieta inadequada, pobre en fruita, verdura i fibra, i excessiva en carn vermella i processada, s'associa a gairebé un 9 % dels tumors, i les infeccions, responsables de gairebé un 15 % dels tumors del món —per això és tan important vacunar-se contra alguns tipus de càncer, com ara amb la vacuna de l'hepatitis B i d'alguns tipus de virus del papil·loma humà). És important ressaltar que un dels hàbits més saludables és afavorir la detecció precoç de la malaltia i, per fer-ho, és fonamental participar en els programes de detecció precoç i anar al metge amb regularitat i davant dels primers signes d'alarma.

 

"El càncer afecta tothom"

Els experts de la SEOM recorden que el càncer afecta tothom i que és important saber com cal prevenir-lo per evitar, en la mesura que es pugui, que n'apareguin més casos. "Des de la SEOM volem demanar-te un favor: comparteix i difon el nostre vídeo "Prevenir el càncer està a les nostres mans", perquè la prevenció depèn de nosaltres i és part de la solució", conclouen.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM)​

​Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin