Inicia
SegurCaixa Adelas

El cànnabis causa danys als pulmons

 

Els fumadors d'aquesta substància retenen quantitats de quitrà i monòxid de carboni entre 3 i 5 vegades més, respectivament, que els fumadors de tabac.

Segons un estudi publicat per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), consumir dosis altes o moderades de marihuana causa diversos símptomes respiratoris i és un factor de risc per al desenvolupament de càncer de pulmó. A més, s'han descrit casos d'altres patologies respiratòries, com ara la malaltia ampul·lar, l'emfisema, el pneumotòrax o el pneumatomediastí, relacionades amb el consum de marihuana entre els pacients joves.

Els fumadors de marihuana acostumen a tenir problemes respiratoris

Inhalar marihuana s'ha associat, a més, a un augment de símptomes respiratoris com ara la tos, la dispnea i l'esput, i també a un empitjorament de l'asma entre els fumadors habituals, amb ús de tabac contaminant o sense, en comparació amb persones no fumadores. També s'ha relacionat amb la ronquera i la faringitis, i s'ha vist que els usuaris de marihuana van més sovint als serveis d'urgència quan tenen algun d'aquests símptomes respiratoris. A més, s'ha observat que l'ús dels serveis d'urgència és més elevat, sobretot, entre els pacients asmàtics.

La droga "lícita" més consumida del món

Entre 120 i 150 milions d'usuaris consumeixen marihuana, i la prevalença del consum se situa entre el 2,6 % i el 5 % de la població mundial adulta. Els components del fum per la combustió d'aquesta substància s'assemblen als que es produeixen per la combustió de tabac, però es diferencien en la substància psicoactiva i en la pràctica de fumar. Aquesta droga es pot consumir de diverses maneres i a través de diverses vies: la més popular és fumar-la com a herba (marihuana) o resina de cànnabis (haixix), però també es pot inhalar amb vaporitzadors, ingerir o aplicar sobre la pell o les mucoses.

Més perillosa que el tabac

A diferència del tabac, la marihuana es fuma amb glopades més llargues i amb més volum d'inhalació, i la inspiració es conté durant uns segons. Per tant, els fumadors de marihuana retenen quantitats de quitrà i monòxid de carboni entre 3 i 5 vegades més, respectivament, que quan fumen tabac. Com que s'acostuma a fumar sense filtre, la concentració de partícules a les vies respiratòries és quatre vegades superior que quan es fuma tabac, i la manera de fumar genera una temperatura més elevada, que fa modificar processos bioquímics i es generen nombroses substàncies. A més, és habitual barrejar cànnabis i tabac, no tan sols per la coexistència d'addiccions, sinó també perquè aquesta mescla fa augmentar la presència de THC (una molècula lipòfila d'absorció ràpida al pulmó, d'arribada ràpida a la sang i responsable dels efectes psicotròpics de la marihuana), que es deriva en més efectes psicoactius en comparació amb el fet de fumar només cànnabis, afirmen els autors de l'estudi.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEPAR

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin