Inicia
SegurCaixa Adelas

El cor vol que dormis el que és just, ni més, ni menys

 

Un estudi recent revela que dormir menys de sis hores al dia o més de nou podria augmentar el risc d'atac cardíac. 

Tot i que hi ha investigacions prèvies que han suggerit l'existència d'una associació entre el son i la salut del cor, fins ara no s'havia pogut determinar si un son deficient o excessiu podia ser causa de problemes cardíacs o no. Segons un estudi fet per la Universitat de Colorado Boulder (CU), Estats Units, en el qual han participat gairebé un milió de persones, escatimar hores al son o dormir massa pot augmentar el risc d'atac cardíac, fins i tot en persones no fumadores, que fan exercici físic i que no tenen predisposició genètica a les malalties cardiovasculars.

Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme la investigació, Celine Vetter, autora principal de l'estudi, professora assistent de Fisiologia Integrativa a la CU, i el seu equip de l'Hospital General de Massachusetts, van analitzar la informació genètica, els hàbits de son autoinformats i els registres mèdics de 461.000 participants del Biobanc del Regne Unit amb una edat de 40 a 69 anys, que no havien patit mai un atac cardíac. El seguiment de l'estudi va tenir una durada total de set anys.

Dormir el que és just: entre 6 i 9 hores

D'acord amb les dades, en comparació amb els que dormien de 6 a 9 hores per nit, els participants que dormien menys de 6 hores tenien un 20% més de probabilitats de patir un atac cardíac durant el període d'estudi. D'altra banda, els que dormien més de 9 hores per nit tenien un 34% més de probabilitats de patir un atac cardíac. En paraules de Vetter, "aquests resultats constitueixen una de les proves més sòlides que la durada del son és un factor clau quan es tracta de la salut del cor".

Els resultats es confirmen en cas que existeixi predisposició genètica

L'estudi també conclou que, en el cas de predisposició genètica a tenir malaltia cardíaca, dormir entre sis i nou hores per nit redueix el risc de patir un atac cardíac un 18%. "Aquest és un missatge d'esperança que diu que, independentment de quin sigui el risc heretat d'atac cardíac, dormir una quantitat d'hores saludable pot reduir aquest risc de la mateixa manera que pot fer-ho seguir una dieta saludable, no fumar i seguir altres enfocaments d'estil de vida sa", declara Iyas Daghlas, estudiant de Medicina a Harvard i coautor de l'estudi.

Dormir bé és tan important com fer exercici o menjar sa

Els autors esperen que l'estudi augmenti la consciència sobre els beneficis per a la salut cardíaca del son entre els metges, les agències de salut pública i el públic. "De la mateixa manera que fer exercici i menjar sa pot reduir el risc de malalties del cor, dormir bé també ho pot fer", subratlla Vetter.


Fonts

University of Colorado Boulder

Science Daily

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin