Inicia
SegurCaixa Adelas

L’escut respecte de la diabetis

 

L'estil de vida saludable redueix fins en un 75 % el risc de diabetis i disminueix les probabilitats de malaltia cardiovascular i mort en persones amb diabetis. 

 

Segons l'últim estudi sobre la càrrega global de la diabetis de tipus 2, aquesta malaltia afecta actualment més de 500 milions de persones i hi ha al voltant de 22 milions de casos nous documentats cada any. Fins al moment, diverses recerques han demostrat que els factors d'estil de vida saludable, como fer activitat física, seguir una dieta sana i controlar el pes, són intervencions útils per prevenir i controlar la diabetis de tipus 2. Un nou treball, dirigit per An Pan i Yanbo Zhang, de la Universitat de Ciència i Tecnologia de Huazhong (Wuhan, Xina), ha tractat d'avaluar l'impacte dels factors combinats d'estil de vida saludable; en primer lloc, sobre la incidència de diabetis i, en segon lloc, sobre els resultats de morbilitat i mortalitat en persones amb l'afecció.               

Com s'ha fet la recerca?                 

Els autors van buscar estudis per incloure'ls en la seva anàlisi que tinguessin una combinació d'almenys tres factors indicatius de l'estil de vida general, entre els quals es van incloure el consum de tabac, consum d'alcohol, nivell d'activitat física / comportament sedentari, dieta, sobrepès o obesitat i durada / qualitat del son. Cada estudi triat havia de tenir un seguiment d'almenys un any. Finalment, es van triar catorze estudis per a l'anàlisi principal, amb 1.116.248 participants, i recerques als Estats Units, Àsia, Europa i Oceania (Austràlia, Nova Zelanda i les illes adjacents). La mitjana d'edat de referència va variar de 38 a 73 anys; el seguiment mitjà va ser de 2,7 a 20,8 anys. A més, els investigadors van triar 10 estudis més amb 34.385 participants diabètics de recerques amb seu als EUA, Àsia i Europa, i un estudi global en diversos continents. L'edat mitjana a l'inici oscil·lava entre 46 i 69 anys, amb una durada mitjana de seguiment de 4 a 21 anys.            

Un estil de vida saludable protegeix contra la diabetis

Els resultats van revelar que les persones que combinaven diversos factors d'estil de vida saludable tenien un risc fins a un 75 % menor de patir diabetis de tipus 2, en comparació amb les persones amb l'estil de vida menys saludable. El treball també va considerar els beneficis potencials d'un estil de vida saludable en el maneig de la diabetis de tipus 2 i vam concloure que, en comparació amb els individus diabètics, que tenien un estil de vida menys saludable, els que portaven un estil de vida més saludable van mostrar un risc 56 % menor de mortalitat per totes les causes, un risc un 49 % menor de mortalitat per ECV i un risc un 31 % menor de mortalitat per càncer, i també un 52 % menor risc de desenvolupar malalties cardiovasculars. Els autors assenyalen certes limitacions d'aquest estudi, que suggereixen que es podrien abordar en futures recerques. Com que la majoria dels estudis es van fer en països d'alts ingressos i la major part dels participants eren d'ètnia blanca, suggereixen que es necessiten proves d'altres poblacions. A més, com que la diabetis de tipus 2 ara es veu cada vegada més en adolescents i adults joves, els autors recomanen més recerca sobre les associacions de l'estil de vida saludable amb la diabetis i les complicacions de la diabetis en aquests grups d'edat.                        


Fonts

Diabetologia


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin