Inicia
SegurCaixa Adelas

L’exposició a factors ambientals i la seva repercussió en la salut infantil

 

Un estudi d'ISGlobal conclou que l'exposició a determinats factors ambientals durant l'embaràs i la infància, podria afectar la tensió arterial en infants.

 

L'ésser humà està en contacte permanent i simultani amb diferents factors ambientals, com ara, per exemple, els agents químics o les condicions meteorològiques. Atès que el contacte amb aquests factors no se sol produir de manera aïllada, és complicat esbrinar els efectes de cadascun sobre la salut. Per aquest motiu, l'epidemiologia ambiental ha començat a analitzar aquestes exposicions ambientals en el seu conjunt des de la fase prenatal, en lloc d'estudiar-les individualment. Aquesta nova aproximació de la recerca rep el nom d'exposoma.

Repercussió de l'exposoma en la salut infantil

Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per "la Caixa", ha analitzat més de 200 exposicions ambientals que es produeixen durant l'embaràs i la infància. D'acord amb les seves conclusions, alguns dels factors ambientals analitzats podrien tenir un impacte sobre la tensió arterial en els infants. El treball, en el qual van participar 1.277 menors i les seves mares, s'inclou dins el projecte HELIX, que aglutina dades de cohorts de sis països europeus (Espanya, França, Grècia, Lituània, Noruega i el Regne Unit). Les exposicions es van avaluar durant l'embaràs i també quan els nens tenien entre 6 i 11 anys, franja d'edat en la qual van participar en un examen clínic que va incloure la recollida de mostres de sang i d'orina i la mesura de la tensió arterial.

Tres tipus d'exposicions, a examen

Els investigadors van avaluar 89 exposicions prenatals i 128 postnatals, dividides en tres grups: exposicions a l'aire lliure (contaminació atmosfèrica, condicions meteorològiques, espais verds, etc.), exposicions químiques (pesticides, metalls, plastificants, etc.) i factors relacionats amb l'estil de vida (dieta, activitat física, patrons de son, etc.). En paraules de Charline Warembourg, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi: "els nostres resultats mostren que, ja des de la fase fetal, el lloc en què vivim, allò que mengem i respirem i els compostos químics que arriben fins al nostre organisme poden afectar la pressió sanguínia abans d'arribar a l'adolescència. Això és important perquè hi ha evidències que indiquen que les persones amb una tensió arterial elevada durant la infància són més propenses a patir hipertensió en l'edat adulta".

Allò que fa apujar la tensió arterial

Les anàlisis estadístiques fetes van permetre observar una associació entre diverses exposicions i una major tensió arterial en nens. Destaquen l'exposició de les mares durant l'embaràs al fum de tabac o al bisfenol-A (un plastificant), com també els casos en què les mares van declarar consumir poc o molt peix durant la gestació (menys de dues vegades per setmana o més de quatre). L'informe d'ISGlobal revela també que els infants que van presentar majors nivells de coure i d'àcid perfluorooctanoic (PFOA, un compost usat per la seva propietat antiadherent en olles, paelles, roba, etc.) en sang tenien una tensió arterial més elevada.

El consum de peix en l'embaràs pot apujar la tensió en els infants

Algunes de les associacions trobades a l'estudi, com la de el fum de tabac o la del bisfenol-A i la tensió, són fàcils d'interpretar i tenen el suport d'estudis previs. No obstant això, n'hi ha d'altres, com el consum de peix durant l'embaràs i la tensió alta, més difícils d'interpretar. L'autora principal de l'estudi ho explica d'aquesta manera: "Sabem que el peix conté àcids grassos essencials que són necessaris i beneficiosos, però també que és una font de compostos químics, fet que pot ser que contribueixi a explicar que ajustar-ne la ingesta a dosis moderades (dues vegades per setmana) sigui la pràctica amb millors resultats per a la tensió arterial".

 

Font:

ISGlobal https://bit.ly/2pN3TQ0

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin