Inicia
SegurCaixa Adelas

Per què és important cuidar-se als 50?

 

Seguir un estil de vida saludable als 50 evita, en gran mesura, que es desenvolupin malalties cròniques en la vellesa.

 

L'esperança de vida s'ha allargat de mitjana arreu del món i és un fet que està relacionat, molt sovint, amb l'augment de discapacitats i malalties cròniques com el càncer, les dolències cardíaques i la diabetis entre la població de gent gran. Tot i que portar un estil de vida sa és important a qualsevol edat, un equip d'investigadors de la Harvard T.H. Chan School of Public Health (Universitat de Harvard, EUA) sosté que fer-ho és especialment important als 50 anys. Segons un estudi observacional, seguir hàbits saludables a aquesta edat està associat amb una reducció de malalties greus en etapes posteriors de la vida.             

Com s'ha fet el treball?                        

Els investigadors van partir de dos grans estudis de llarga durada fets als EUA: Nurses Health Study, que tenia dades de 73.196 infermeres, i Health Professionals Follow-up Study, en el qual es recopilaven dades de 38.366 professionals sanitaris masculins. En el moment d'inscriure tots dos estudis, els participants estaven lliures de càncer, malaltia cardiovascular i diabetis. Els participants es van avaluar regularment durant un període de més de 20 anys. Durant aquest temps, es van registrar nous diagnòstics i morts per càncer, malaltia cardiovascular i diabetis de tipus 2. Per calcular una puntuació d'estil de vida saludable, els investigadors de Harvard van centrar l'estudi en cinc factors d'estil de vida de baix risc: no fumar, tenir un pes saludable, fer almenys 30 minuts d'activitat física diària, consumir alcohol de forma moderada i seguir una dieta de bona qualitat.

Més salut durant més temps  

Després d'ajustar l'edat, l'origen ètnic, l'historial mèdic familiar i altres aspectes potencialment influents, els autors d'aquest treball van trobar que l'adopció de bons hàbits entre els participants sumava al voltant de 7,6 anys lliures de malalties greus per als homes i 10 per a les dones, en comparació amb els participants que no es cuidaven. Els resultats revelen que les dones que practicaven quatre o cinc dels hàbits saludables als 50 vivien de mitjana 34,4 anys més lliures de diabetis, malalties cardiovasculars i càncer, en comparació amb 23,7 anys saludables entre les dones que no tenien cap d'aquests hàbits. D'altra banda, els homes que tenien quatre o cinc hàbits saludables a l'edat de 50 anys van viure 31,1 anys lliures de malalties cròniques, en comparació amb 23,5 anys entre els que no en tenien cap. A més, els fumadors empedreïts i els homes i dones obesos tenien la menor esperança de vida lliure de malalties. D'acord amb declaracions de Yanping Li, científica experta en nutrició i autora principal del treball, "el nou estudi proporciona una forta evidència que seguir un estil de vida saludable en la maduresa pot allargar substancialment els anys en què una persona viu lliure de malalties".

 

Font

SINC

https://www.agenciasinc.es/Noticias/Cuidarse-a-los-50-ayuda-a-evitar-las-enfermedades-cronicas-en-la-vejez 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin