Inicia
SegurCaixa Adelas

La contaminació augmenta, l’asma infantil també

 

Els resultats d'un nou estudi d'ISGlobal revelen que el 33% dels casos nous d'asma infantil a Europa són atribuïbles a la contaminació atmosfèrica. 

L'asma és la malaltia crònica més comuna en la infància. Cada vegada són més les evidències científiques que suggereixen que l'exposició a la contaminació atmosfèrica podria incrementar el risc de desenvolupar aquesta malaltia respiratòria durant la infància. Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per "la Caixa", i publicat a European Respiratory Journal va un pas més enllà i suggereix que les recomanacions actuals de l'OMS relatives als nivells de NO2 no protegeixen prou els nens i nenes de l'asma infantil.

Com s'ha fet l'estudi?

La investigació parteix de les dades sobre contaminació i asma infantil en 18 països europeus (entre ells, Espanya) on hi ha 63.400.000 nens. Les conclusions sostenen que un nombre elevat de casos d'aquesta malaltia crònica són atribuïbles a l'exposició a la contaminació atmosfèrica. El percentatge de casos nous anuals atribuïbles a la contaminació atmosfèrica varia en funció de cadascun dels tres contaminants estudiats: 33% en el cas de les partícules en suspensió de menys de 2,5 micres (PM2,5), 23% per diòxid de nitrogen (NO2) i 15% per carboni negre (BC).

Reduir la contaminació atmosfèrica podria prevenir fins a un 33% dels casos

Tal com revelen els resultats del treball, fins a un 11% dels casos nous d'asma infantil es podrien prevenir cada any si els països europeus complissin les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) relatives als nivells de partícules contaminants PM2,5. Els científics també afirmen que si la reducció de la contaminació atmosfèrica per PM2,5 arribés als nivells més baixos registrats en la literatura científica, el percentatge de casos nous prevenibles per any ascendiria al 33%.

Una crida a l'acció

En paraules de Haneen Khreis, primera autora de l'estudi i investigadora associada al Centre per a l'Avanç de la Investigació en Emissions del Transport, Energia i Salut de l'Institut A&M del Transport de Texas, aquests resultats constitueixen una crida a l'acció urgent: "Només els dos últims anys, han sorgit diverses anàlisis sobre contaminació atmosfèrica i l'aparició de l'asma infantil, cosa que reforça la hipòtesi de diversos grups de recerca que sostenen que la contaminació atmosfèrica contribueix de manera substancial a la càrrega de malaltia de l'asma pediàtrica. En gran mesura, aquests impactes en la salut es poden prevenir i hi ha nombroses intervencions que poden reduir els nivells ambientals de contaminació de l'aire i l'exposició dels infants. Podem fer-hi alguna cosa, i ho hem de fer".


Fonts

ISGlobal

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin