Inicia
SegurCaixa Adelas

Les dietes sense gluten no són per a tothom

 

Els aliments lliures de gluten s'han posat de moda entre les persones no celíaques. Els experts subratllen que una dieta sense aquest compost no és aconsellable per a persones sanes.

Experts de l'Observatori de Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra qüestionen els beneficis dels productes sense gluten entre les persones no celíaques. Les conclusions a les quals han arribat parteixen d'una anàlisi dels dos estudis científics, de caràcter observacional, que s'han fet sobre aquest tema als Estats Units, que es basen en enquestes sobre salut i nutrició. Els especialistes apunten que aquestes investigacions presenten una qualitat global molt baixa i que en cap cas permeten establir una relació de correspondència directa entre el consum d'aliments sense gluten i un benefici per a la salut de persones adultes. Al contrari: suggereixen que si n'ingereixen persones sense cap tipus d'intolerància o al·lèrgia al compost, fer-ho podria ser mínimament més beneficiós que una alimentació en què no n'hi hagués gens.

Dietes amb gluten: bones per al cor i per perdre pes

Recerques prèvies han contrastat que eliminar el gluten de la dieta sense cap prescripció mèdica comporta una disminució del consum de grans sencers i fibra que, a més de sadollar la gana, són beneficiosos per a la salut cardiovascular, ja que redueixen —encara que només sigui una mica— el risc d'infart. Respecte de les calories, els estudis mostren que, en contra de les creences populars, les dietes lliures de gluten en persones celíaques poden comportar un augment de pes. Això passa perquè quan es consumeix aquest compost es produeix una inflamació a l'intestí, fet que dificulta l'absorció de nutrients. En el moment en què es comença una dieta que prescindeix d'aquest conjunt de proteïnes, la inflamació millora i, com a conseqüència, també millora l'absorció. D'aquesta manera, els experts desmitifiquen l'ús d'aquesta alimentació com a mètode de pèrdua de pes. El consum de gluten també és important per absorbir nutrients com ara el calci o la vitamina D.

Qui ha de menjar sense gluten?

Els experts de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE) defensen que només s'ha de començar una dieta sense gluten quan ho recomani un especialista. Algunes persones es consideren sensibles al gluten i segueixen dietes lliures d'aquest compost. Això no obstant, els símptomes es poden originar per ingerir substàncies d'altra mena, com ara la lactosa, la fructosa o el galactan (llegum). Per tot plegat, és fonamental fer un diagnòstic correcte de la sensibilitat al gluten no celíaca.

Els productes sense gluten i el màrqueting

Avui dia hi ha una àmplia oferta de productes lliures de gluten. Segons Euromonitor International, les vendes d'aliments envasats d'aquestes característiques va créixer un 75 % entre el 2008 i el 2013. Aquest augment no es deu només a l'1 % de la població occidental que pateix celiaquia i que de debò agraeix aquesta novetat, ja que els facilita la vida diària, sinó també a les persones sanes que consideren que els productes sense gluten són una opció més saludable. Segons una avaluació de qualitat nutricional d'aliments sense gluten feta a Austràlia, però, en aquests productes hi havia menys proteïnes que en el menjar que sí que presenta aquest compost. Això fa pensar que els aliments sense gluten no tenen uns valors nutricionals millors que els productes amb gluten equivalents.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin