Inicia
SegurCaixa Adelas

L’exercici en la infància beneficia la capacitat pulmonar de les nenes

 

Un estudi d'ISGlobal en què han participat més de 2.300 adolescents destaca els beneficis de l'activitat física per a la salut pulmonar de les nenes. 

Els beneficis de l'activitat física han estat llargament provats. Amb tot, fins ara, la seva associació amb la funció pulmonar en la infantesa o en l'adolescència no quedava clara. Ara, un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per "la Caixa", ha associat més activitat física regular durant la infància amb una millor funció pulmonar en nenes adolescents.

Com s'ha fet el treball?

Per arribar a aquestes conclusions, els autors de l'estudi van examinar la relació entre l'activitat física, des de la infància fins a l'adolescència, amb la funció pulmonar en l'adolescència en més de 2.300 nens i nenes d'una cohort de naixement del Regne Unit (Avon Longitudinal Study of Parents and ChildrenALSPAC - Children of the 90s). Els investigadors van analitzar l'activitat física als 11, 13 i 15 anys –durant set dies, mitjançant el sensor de mesurament Actigraph– i la funció pulmonar als 8 i 15 anys, mitjançant espirometria. A més, les mares dels participants van respondre qüestionaris sobre factors sociodemogràfics, psicològics i estil de vida.

La relació exercici - capacitat pulmonar es confirma en les nenes

Segons ha declarat Célina Roda, primera autora de l'estudi, "les nenes que feien activitat física moderada i alta tenien més capacitat d'expirar l'aire (capacitat vital forçada) que les noies que es trobaven en el tram d'activitat física baixa". Aquesta associació no es va observar en els nens, possiblement perquè "l'acceleració del creixement passa més d'hora en les nenes que en els nens, de manera que qualsevol efecte de l'activitat física en la funció pulmonar es pot observar més fàcilment a una edat més primerenca en les nenes", afegeix Roda.

El sedentarisme infantil: un problema que cal batre

Els resultats del treball van mostrar que menys del 7% dels nens i nenes complia els nivells recomanats d'activitat física de l'Organització Mundial de la Salut, és a dir, un mínim de 60 minuts diaris. Als 11 anys, els nens feien una mitjana diària d'activitat física de 24 minuts, i les nenes de 16 minuts. En general, en totes les edats, els nens eren més actius que les nenes. Tal com ha declarat Judith García Aymerich, cap del Programa de Malalties no Transmissibles i Medi Ambient d'ISGlobal i coordinadora de l'estudi: "És preocupant l'alta prevalença de sedentarisme en les nenes i els nens de l'estudi, un factor que, si s'extrapola a nivell poblacional, podria resultar en un impacte considerable en la funció pulmonar. Les estratègies encaminades a promoure l'activitat física en la infància podrien derivar en grans beneficis per a la salut respiratòria de la població. Cal fer més estudis que també tinguin en compte els factors ambientals, com la contaminació atmosfèrica, per saber si influeixen en els beneficis de l'activitat física per a la funció pulmonar".


Font

ISGlobal

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin