Inicia
SegurCaixa Adelas

Limitar el consum de refrescos prolonga la vida

 

Una investigació feta en deu països europeus associa el consum habitual de refrescos amb la mortalitat. 

Un nou estudi, coordinat per investigadors de l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (International Agency for Research on Cancer, IARC, per les sigles en anglès), ha examinat l'associació entre el consum total de begudes endolcides (tant ensucrades com endolcides artificialment) i la mortalitat per totes les causes. El grup d'estudi va incloure participants de Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, els Països Baixos, Noruega, Espanya, Suècia i el Regne Unit. El consum de refrescos es va analitzar en qüestionaris o entrevistes sobre alimentació a l'inici de l'estudi, entre el 1992 i el 2000.

Com s'ha fet l'estudi?

Aquest treball ha partit de dades de 451.743 persones, provinents de la cohort d'investigació prospectiva europea sobre càncer i nutrició (EPIC), amb un període de seguiment mitjà de més de 16 anys. D'acord amb els resultats obtinguts, els participants que bevien dos gots de refrescos endolcits amb sucre o endolcits artificialment al dia o més, tenien un risc més alt de mortalitat per totes les causes que els participants que bevien menys d'un got al mes d'aquestes begudes.

Sucre, edulcorants i malalties

Els investigadors també van constatar que el consum de dos gots de refrescos endolcits artificialment al dia o més estava clarament associat amb morts per malalties circulatòries. D'altra banda, també van concloure que el consum d'un got de refrescos endolcits amb sucre al dia o més estava clarament associat amb morts per malalties digestives. Amb tot, les dades no van reflectir associació entre el consum de refrescos i els decessos a causa del càncer.

Conclusions clares, tot i les limitacions

Segons reconeixen els autors en un informe, el fet que sigui un estudi observacional fa que el treball tingui limitacions, ja que només es va fer una avaluació del consum de refrescos, i caldria considerar altres inferències causals per arribar a conclusions més sòlides. Això no obstant, els autors de l'estudi suggereixen que les conclusions donen suport a les iniciatives de salut pública per limitar el consum de refrescos.


Fonts

Jama Internal Medicine

EurekAlert

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin