Inicia
SegurCaixa Adelas

Els nens més sans veuen menys la tele

 

Un estudi d'ISGlobal analitza cinc hàbits de vida dels nens i conclou que per prevenir l'obesitat infantil el més eficaç és reduir el temps de televisió.

 

Amb l'objectiu d'identificar hàbits de vida que puguin influir en el desenvolupament del sobrepès i l'obesitat durant la infància, un equip liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per "la Caixa", ha estudiat la repercussió que tenen diferents hàbits sobre la salut infantil. L'estudi, publicat a la revista Pediatric Obesity conclou que, entre tots els comportaments analitzats, el consum de televisió és el que mostra una relació més forta amb l'aparició de sobrepès i obesitat.                

Com s'ha fet la recerca?               

Per obtenir aquesta conclusió, els investigadors d'ISGlobal han estudiat les dades de 1.480 nens i nenes de Sabadell, Guipúscoa i València participants en el projecte INMA (Infància i Medi Ambient), una xarxa de recerca espanyola adreçada a estudiar el paper dels contaminants durant l'embaràs i els efectes que tenen en la infància. L'equip de recerca va tenir en compte cinc hàbits de vida diferents: l'activitat física, les hores de son, el consum de televisió, la ingesta de vegetals i el consum d'aliments ultraprocessats. En el cas dels menors de quatre anys, es va demanar als pares que aportessin detalls sobre els seus hàbits de vida a través de diversos qüestionaris. A més, per mesurar l'impacte que exerceixen aquests hàbits en la seva salut, es va calcular l'índex de massa corporal (IMC), el diàmetre de la cintura i la pressió sanguínia de cadascun dels participants quan tenien quatre anys i també posteriorment, a l'edat de set.

La televisió, en el punt de mira

Els resultats revelen que els menors de quatre anys menys actius i més apegats al televisor tenen més risc de patir sobrepès, obesitat i síndrome metabòlica en fer set anys. Els investigadors van considerar també el temps dedicat a altres activitats sedentàries, com llegir, pintar o fer trencaclosques. No obstant això, aquestes activitats no semblen influir en l'aparició de sobrepès o obesitat. Segons ha explicat Dora Romaguera, colíder de la recerca i membre d'ISGlobal, "quan miren la televisió, els nens veuen una gran quantitat d'anuncis de menjar poc saludable. Això pot propiciar el consum d'aquests aliments". Els productes ultraprocessats, com la brioxeria, les begudes ensucrades o els cereals refinats són rics en sucres, sal i greixos saturats, però l'aportació nutricional és molt baixa. Els resultats de l'estudi revelen que un consum elevat d'aquests aliments als quatre anys es relaciona amb un IMC més alt als set anys. D'altra banda, el fet d'estar davant de la pantalla "els dissuadeix de fer activitat física i interromp el temps de son", afegeix la Silvia Fernández, investigadora postdoctoral d'ISGlobal.

Prevenir l'obesitat en la infantesa és projectar un futur millor          

Tal com afirma Rowaedh A. Bawaked, primera autora de l'estudi i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), "identificar els hàbits que fomenten el sobrepès i l'obesitat en les primeres etapes de la vida ens pot ajudar a definir estratègies preventives que evitin l'aparició d'altres afeccions, com les malalties cardiovasculars i metabòliques en la vida adulta". Segons conclou la recerca, per a la salut adulta és crucial seguir uns hàbits de vida saludables durant la infància: invertir poques hores davant del televisor, fer activitat física extraescolar, dormir les hores pertinents, consumir vegetals en abundància i descartar la ingesta de productes ultraprocessats.  

 

Font:

ISGlobal

https://www.isglobal.org/documents/10179/7035461/NdP+Obesidad+Infantil+y+TV/824905c1-9ca2-4e9f-a26c-dd076a4e0b2c
 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin