Inicia
SegurCaixa Adelas

Plantar cara a la grip

 

La mutació inesperada del virus de la grip ha fet que la vacuna administrada aquesta temporada tingui una efectivitat del 25 %. Extremar les mesures d'higiene és clau per combatre l'epidèmia.

 

Tot i que aquest hivern s'esperava que el virus de la grip A fos el més comú, ha estat el virus de la grip B el que s'ha estès entre la població. Aquesta és la raó per la qual enguany només una de cada quatre persones vacunades està protegida contra la grip. D'acord amb declaracions de Carles Llor, membre del Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC, per les sigles en castellà): "Amb el grau de desenvolupament i coneixement que tenim avui dia, no ens podem avançar a situacions com la que vivim. Es tracta d'una mutació que té lloc cada vuit o deu anys, que genera una situació en què la vacuna és menys efectiva".

 

Potser no m'hagués hagut de vacunar

Malgrat que la realitat actual pot fer que molta gent es plantegi la necessitat de vacunar-se, per part dels especialistes del Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la semFYC la resposta és clara: "Si tenim l'oportunitat d'aconseguir reduir un 25 % l'afectació de la grip entre les persones que pertanyen a col·lectius de risc, com ara la gent gran amb malalties cròniques, els pacients trasplantats o els nadons, és aconsellable vacunar-se". Segons dades del Sistema de Vigilància de la Grip a Espanya, des de començaments de l'epidèmia fins a finals d'any, s'han registrat 503 casos greus hospitalitzats per grip. Entre aquests pacients ingressats, que també formaven part dels col·lectius de risc (als quals es recomana la vacunació), el 63 % no havien rebut la vacuna antigripal d'aquesta temporada (i la xifra ascendeix al 67 % dels casos fatals).

 

Mesures d'actuació antigripals

Davant de la situació, els experts de la semFYC recorden algunes mesures d'actuació específiques adreçades al conjunt de la societat per afrontar l'epidèmia de grip:

1. Cal rentar-se sovint les mans amb sabó o solucions desinfectants.

2. Cal tapar-se la boca i el nas quan es tus o esternudar amb un mocador o amb la part interior del colze, en comptes de fer-ho amb les mans.

3. Cal evitar el contacte directe amb un malalt i no compartir-hi utensilis.

4. Cal ventilar les estances i netejar més sovint les superfícies d'objectes on hi hagi pogut quedar alguna secreció contaminada (els panys de les portes, les baranes, els botons dels ascensors, etc.).

5. Cal mantenir una alimentació variada i fer exercici físic a diari, per la relació que hi ha amb un estat de salut i una immunitat millors.

6. Cal no consumir antibiòtics per tractar símptomes relacionats amb el refredat ni la grip, ja que no hi ha medicaments específics.

7. En cas de febre de 24-48 hores, cal aplicar antitèrmics (com ara el paracetamol) orientats a fer-la disminuir i a millorar el malestar que se'n deriva.

8. Entre les persones sense factors de risc ni malalties cròniques, no cal anar als serveis d'urgències si es conserva l'estat general.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària

Millora el teu estil de vida i la gestió proactiva de la teva salut. Registra’t ara a Adeslas Salud y Bienestar, la plataforma gratuïta de salut digital d’Adeslas, que t’ajudarà a cuidar-te més i millor.