Inicia
SegurCaixa Adelas

Amunt els ànims!

 

Mantenir una activitat positiva afavoreix la qualitat de vida i la longevitat.

 

Segons dades de l'OMS del 2017, la depressió a Espanya afecta més de 2 milions de persones, fet que la converteix en el quart país europeu la població del qual pateix aquest trastorn mental. És sabut que les persones que pateixen depressió tenen més risc de viure menys anys i això no és només per causes específiques de mort com el suïcidi, sinó també per una major mortalitat general. Aquestes dades han quedat confirmades en un estudi recent, el primer a Espanya, que ha estat liderat per José Luis Ayuso Mateos, de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), en col·laboració amb altres experts del Centre de Recerca en Salut Mental (CIBERSAM). Tal com asseguren els autors, "L'estudi ens va permetre calcular que les persones que pateixen depressió a Espanya tenen un 50 % més de risc de morir en els següents sis anys".

La depressió és més perillosa per als homes

D'acord amb les dades de la feina de la UAM, el grup més vulnerable de mortalitat associada a la depressió són els homes adults de 18 a 64 anys; entre els quals el risc es va multiplicar per sis. "Aquest resultat és sorprenent, ja que la depressió és un trastorn més freqüent en dones i en persones grans", puntualitza l'equip d'investigadors. Pel que fa al perquè d'aquesta associació en els homes joves i adults, els autors declaren: "Les possibles raons inclouen des d'hàbits de vida menys saludables en els homes amb depressió o menys recerca d'ajuda professional".

La relació també es produeix a la inversa

De la mateixa manera que tenir un baix estat d'ànim repercuteix negativament en la salut, mantenir una bona actitud davant la vida, té una incidència positiva en l'organisme. Fa alguns anys, l'OMS va dur a terme un treball sobre salut i felicitat partint d'enquestes en llars representatius de Finlàndia, Polònia i Espanya, fetes entre 2011 i 2012. Aquestes enquestes, sobre el benestar experiencial i avaluatiu van proporcionar informació sobre 10.800 adults. Els resultats van revelar que l'estat de salut guarda una correlació important amb el benestar. D'això es dedueix que les estratègies per millorar la salut de la població podrien millorar el benestar de les persones. En aquesta mateixa línia, els experts de la Fundació Espanyola del Cor (FEC) sostenen que el fet de riure i la bona actitud davant la vida no només milloren el nostre estat psicològic, sinó que també ajuden a prevenir les malalties cardiovasculars: "L'efecte del riure en el nostre sistema cardiovascular és vasodilatador; el riure genera substàncies hormonals, com les endorfines, que produeixen un estat de benestar psicològic, de tal manera que ajuda a protegir l'aparell cardiovascular".

Fonts

OMS

Agencia SINC 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin