Inicia
SegurCaixa Adelas

El superbacteri E. coli es propaga per la mala higiene al bany

 

Una nova recerca revela que és més probable que l'E. coli resistent als antibiòtics es propagui a través d'una mala higiene en el bany que no pas pel menjar.

 

La majoria de les varietats del bacteri Escherichia coli (E. coli) són inofensives i viuen en els intestins de les persones i dels animals sans, i no els causen problemes de salut. No obstant això, algunes soques d'E. coli causen intoxicació alimentària, mentre que d'altres causen infeccions del tracte urinari o infeccions associades a la cirurgia intestinal. En els casos més greus, es converteixen en "bacterièmies": infeccions del torrent sanguini.

Resistent als antibiòtics

En els últims 20 anys, el bacteri E. coli s'ha tornat considerablement més resistent als antibiòtics. No obstant això, fins ara, no se sabia si l'E. coli resistent als antibiòtics responsable de les infeccions del torrent sanguini es transmetia a través de la cadena alimentària o de persona a persona. Per respondre a aquesta pregunta, científics de la University of East Anglia (UEA), van seqüenciar els genomes d'E. coli resistents de múltiples fonts, incloses les infeccions del torrent sanguini humà, la femta humana, el clavegueram humà, els fems i, també , la carn (vaca, porc i pollastre) i els vegetals.

La mala higiene en el bany, en el punt de mira

La recerca revela que les soques d'E. coli resistents als antibiòtics d'E. coli de mostres de sang humana, excrements i clavegueram eren similars entre si. D'altra banda, les soques resistents d'E. coli presents en carn i fems van ser en gran mesura diferents de les que infectaven els humans. Els autors van detectar un petit encreuament entre soques d'humans i carn, principalment de pollastre.

Com es pot combatre el contagi?

Els autors de la feina recomanen rentar-se les mans de forma minuciosa després d'anar al bany i abans de manipular aliments. D'altra banda, tot i que el menjar no va resultar el vehicle transmissor més comú de la E. coli, els investigadors adverteixen que cal cuinar bé les carns (especialment la de pollastre) i mai manipular alternativament carn crua i amanida. Els autors de l'estudi també subratllen la importància de dur a terme un bon control i tractament eficaç de les infeccions per E. coli, perquè els qui les pateixen tinguin una bona recuperació.

 

Fonts

University of East Anglia

Nota de premsa de la universitat: https://www.uea.ac.uk/about/-/poor-toilet-hygiene-not-food-spreads-antibiotic-resistant-e-coli-superbugs

 

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin