Inicia
SegurCaixa Adelas

Els suplements vitamínics, a examen

 

Un treball de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC) afirma que els suplements vitamínics no aporten res a una alimentació saludable.

 

A la teoria, els suplements vitamínics tenen com a finalitat complementar una ingesta deficient de vitamines provinents de la dieta normal. No obstant això, a la pràctica, això no és així. D'acord amb experts de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC), els suplements vitamínics no presenten cap benefici clar i, fins i tot, podrien ser perjudicials per a la salut: "No té sentit enriquir amb vitamines i minerals dels aliments de consum diari si fem una alimentació equilibrada. No disposem d'evidència científica que demostri els beneficis clars d'una suplementació amb vitamines o minerals per prevenir malalties o evitar la seva progressió", declaren en un informe fet públic recentment.

Com s'ha fet el treball?

Per arribar a aquestes conclusions, els experts d'aquesta societat han analitzat estudis publicats fa poc sobre l'efecte de les vitamines en diferents malalties. Segons afirmen: "tot el que fem per salut ha de ser considerat en el context de riscos beneficis. Quan el primer supera l'últim no és raonable procedir. En el cas dels suplements, per a la majoria de les persones, el benefici és mínim o inexistent".

Suplements vitamínics i malalties cròniques

Pel que fa a les malalties cròniques, els experts de SemFYC són clars: no cal fer servir aquests productes per prevenir patologies greus ja que, lluny de prevenir-les, podrien fins i tot ser perjudicials.

  • Pel que fa al càncer, recorden que no s'han de fer servir suplements per prevenir-lo.

  • Pel que fa a malalties cardiovasculars, sostenen que la suplementació amb àcids grassos poliinsaturats del tipus omega-3, no està associada, ni de forma relativa ni absoluta, amb un menor risc de mortalitat per qualsevol causa, ni en concret tampoc amb la disminució del risc per mort sobtada, infart de miocardi o ictus. Afirmen que, en persones que han patit fa poc un problema coronari a les quals se'ls van proporcionar suplements vitamínics i de minerals, i que van ser seguides durant tres anys, la suplementació no els va protegir de nous infarts respecte a les que no en van prendre.

  • Pel que fa a la diabetis, recorden que no hi ha evidències clares del benefici de la suplementació amb vitamines o minerals en persones amb diabetis sense deficiències. Hi ha insuficient evidència que doni suport l'ús rutinari de micronutrients com crom, magnesi i vitamina D per a la millora del control glucèmic en persones amb diabetis.

  • Pel que fa als problemes de memòria, esmenten un estudi publicat recentment que va analitzar l'efecte de les vitamines en el deteriorament cognitiu (Memòria) en 6.000 pacients majors de 65 anys seguits durant 12 anys, i conclouen que la presa de vitamines no va prevenir ni disminuir els problemes de memòria.

 

Suplements vitamínics: un risc per a la salut

A SemFYC adverteixen també que els betacarotens, la vitamina E i altes dosis de vitamina A poden ser perjudicials per a la salut. L'excepció pot ser la vitamina D, en la qual el paper de la seva suplementació és una àrea oberta de recerca, especialment en els que tenen deficiència de vitamina D, per veure si els beneficis superen els riscos. Els estudis de suplementació amb vitamina D han donat resultats contradictoris. Alguns conclouen que prevenen caigudes en persones grans, altres no troben beneficis, fins i tot en un estudi augmenta les caigudes. Els experts de la SemFYC recorden que no s'ha d'oblidar que hi ha un grup que necessita especialment suplements de vitamina: les dones embarassades. Per a elles, l'administració de suplements d'àcid fòlic és important perquè prevé defectes del tub neural en els nadons. Aquesta seria només una excepció per als suplements que no es pot generalitzar.

 

Font:

Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria

https://www.semfyc.es/wp-content/uploads/2019/10/SUPLEMENTOS-VITAMINICOS-Y-ALIMENTACION_DEF.pdf

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin