Este Sitio web utiliza cookies propias y de terceros para recopilar información estadística sobre sus hábitos de navegación y así poder mejorar y personalizar su experiencia ofreciéndole contenidos de su interés y mostrarle publicidad y anuncios personalizados. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en Política de Cookies entendido
Inicia
SegurCaixa Adelas

Un altre estudi vincula els aliments ultraprocessats amb el càncer

 

Consumir molts aliments altament processats com els que avui dia hi ha al mercat pot fer augmentar el risc de patir càncer en un futur.

D'acord amb un equip d'investigadors del Centre Epidemiològic i de Recerca Estadística de la Universitat de la Sorbona de París Ciutat i del Departament de Nutrició de l'Escola Pública de Salut de la Universitat de São Paulo, els aliments ultraprocessats podrien fer créixer els casos de càncer d'aquí a uns anys. Els científics consideren que aquests aliments, com també les begudes amb gas, els cereals ensucrats o els menjars preparats, representen fins al 50 % de la ingesta total d'energia diària a diversos països desenvolupats.

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van recollir dades de 104.980 adults francesos sans (el 22 %, homes i el 78 %, dones), amb una mitjana d'edat de 43 anys. Tots els participants van emplenar, almenys, dos qüestionaris on-line en què havien d'anotar tot el que havien menjat durant 24 hores, a fi de poder mesurar la ingesta habitual de 3.300 aliments diferents. Aquests aliments apareixien dividits per grups, que es determinaven pel grau de processament a què s'havien sotmès. Els participants també van haver d'informar de si patien càncer, dades que calia validar amb registres mèdics i bases de dades nacionals, durant un període mitjà de cinc anys. Els investigadors també van tenir en compte altres factors de risc de càncer ben coneguts: l'edat, el sexe, el nivell de formació, els antecedents familiars de càncer, el tabaquisme i el grau d'activitat física.

El càncer de mama, vinculat als ultraprocessats

Segons les dades que es van recollir, un augment del 10 % de la proporció d'aliments ultraprocessats a la dieta s'associava a increments del 12 % del risc general de patir càncer i de l'11 % del risc de patir càncer de mama en particular. Això no obstant, els investigadors no van trobar cap relació significativa amb el càncer de pròstata i el colorectal.

Com menys processats siguin els aliments, més baix és el risc de càncer

Els investigadors no van trobar cap relació entre els aliments menys processats (com ara vegetals enllaunats, formatges i pa acabat de fer sense envasar) i les probabilitats de patir càncer. Les dades obtingudes van revelar, a més, que consumir aliments frescos o no gaire processats (com ara fruita, verdura, ous, carn, peix, llet, llegum, arròs i pasta) estava associat a un risc inferior de càncer en general i de càncer de mama en particular.

Una recerca que cal tenir en compte

Els autors de l'estudi assenyalen que es tracta d'una recerca observacional i que, per tant, les conclusions tenen certes limitacions (com ara que la classificació dels aliments s'hagi fet malament). Això no obstant, la mostra és prou gran per poder tenir en compte una varietat de factors potencialment influents. Per aquest motiu, l'equip de científics que ha fet la recerca subratlla que les polítiques enfocades a reformular productes, impostos i restriccions a l'hora de comercialitzar productes ultraprocessats i la promoció d'aliments frescos o mínimament processats, són aspectes clau per a la prevenció primària del càncer.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

British medical Journal ​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin