Inicia
SegurCaixa Adelas

Què és l’ofegament secundari?

 

Els mesos d'estiu els més petits passen gran part del temps d'oci jugant a l'aigua, moltes vegades, sense saber nedar i aliens al perill d'accidents. Els ofegaments són la segona causa de mortalitat infantil entre els nens d'un a quatre anys i es produeixen amb més freqüència en les piscines privades que en les públiques.

Quan es produeix l'ofegament secundari?

D'acord amb el pediatra Jorge Martínez, "L'ofegament consisteix en la mort per asfíxia, quan s'està submergit o en el curs de les 72 hores següents a la immersió. La persona, generalment un menor, que pateix un semiofegament, recupera la consciència després de les maniobres de reanimació, i dóna la impressió que el perill ha passat. No obstant això, aquesta recuperació pot ser transitòria".

Per què passa?

Tal com explica el pediatra consultat, "Després d'inhalar aigua, es produeix el rentatge i la desaparició d'una substància que tenim als pulmons que s'anomena surfactant, i dóna lloc a que els espais aeris del pulmó, els alvèols, es col·lapsin, les seves parets s'enganxin i, per tant, no s'omplin d'aire. Això, unit a la inflamació pulmonar, fa que la seva funció, la d'oxigenar la sang, estigui seriosament compromesa d'una manera progressiva, i que aparegui la dificultat respiratòria que, si no es detecta i es tracta, durà a la mort per ofegament secundari".

Saber reconèixer-lo

El perill principal de l'ofegament secundari és, precisament, pensar que el perill ha passat. Quan es produeix un semiofegament, els pares i els responsables a càrrec del nen han d'estar molt atents al seu estat, preparats per dur-lo a l'hospital en els supòsits següents:

  • Si el nen presenta cap mena de dificultat per respirar.
  • Si té una tos repetida.
  • Si es mostra cansat i sense ganes de res.
  • Si presenta tendència a la somnolència.
  • Si mostra comportaments estranys com manca d'atenció o dificultat per dir paraules o fer activitats que ja dominava.​

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas