Inicia
SegurCaixa Adelas

13 de juny, tots contra el càncer de pell

 

Tot i que aquesta malaltia presenta una incidència molt alta, també sol tenir molt bon pronòstic i se sol curar en la majoria dels casos. Hi ha dos tipus de càncer, el melanoma i el no melanoma o carcinoma cutani. El primer, el més greu, és el que menys incidència té, ja que suposa un 1,5 dels càncers cutanis que es descobreixen.

Sobre el melanoma

Segons l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), actualment es diagnostiquen uns 160.000 casos l'any arreu del món (79.000 homes i 81.000 dones). La major incidència es registra en països amb forta irradiació solar i amb una població blanca no autòctona, cosa que passa a Austràlia, Nova Zelanda, EUA i Sudàfrica. A Espanya es diagnostiquen uns 3.600 casos anuals. Com a la resta d'Europa, és un tumor més freqüent entre les dones (2,7 % dels càncers femenins) que entre els homes (1,5 %). Es registren casos pràcticament en qualsevol edat, tot i que la majoria es diagnostiquen entre els 40 i 70 anys.

Sobre el no melanoma

Els carcinomes cutanis no-melanoma són els tumors malignes de la pell diferents dels melanomes. D'acord amb l'AECC, està causat principalment per la llum del sol (ultraviolada, UV). Així, la incidència mitjana en taxa (nombre de casos per 100.000 habitants) és més gran en països amb molt sol, com Austràlia (1.035 casos en homes i 472 en dones). En països amb poc sol, com Finlàndia, la incidència mitjana en taxa és només de 6 i 4 casos, respectivament. Aquestes xifres varien en funció de la raça i del color de la pell. Les races caucàsiques, de pell blanca, són les que més predisposició tenen a aquesta mena de tumor.

Un problema que tarda a donar la cara

La majoria dels càncers cutanis apareixen a partir dels 45 anys ja que, com hem dit, l'acumulació de rajos UV sobre la pell és un factor determinant en la seva aparició. Cal assenyalar, a més, que un gran percentatge del dany solar es produeix abans dels 18 anys, de manera que l'educació i protecció de la infància resulten indispensables per evitar casos en el futur.

Protegeix la pell dels rajos UV

Els centres per controlar i prevenir les malalties han publicat una sèrie de normes senzilles per protegir la pell dels rajos UV:

  • Estar a l'ombra, especialment durant les hores del migdia.
  • Fer servir roba que protegeixi braços i cames.
  • Fer servir un barret d'ala ampla per cobrir la cara, el cap, les orelles i el coll.
  • Fer servir ulleres de sol que envoltin el rostre i bloquegin els rajos UVA i UVB.
  • Fer servir filtre solar amb factor de protecció solar (FPS) 15 o més alt i amb protecció per a ambdós rajos UVA i UVB.
  • Evitar el bronzejat en cabines.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

AECC

CDC 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​