Inicia
SegurCaixa Adelas

13 d’octubre, Dia Mundial de la Visió

 

D'acord amb les dades de l'OMS, al món hi ha aproximadament 285 milions de persones amb discapacitat visual, de les quals 39 milions són cegues i 246 milions presenten baixa visió. La majoria (el 90 %) viu en països amb ingressos baixos i el  82 % de les que pateixen ceguesa tenen més de 50 anys. La distribució mundial de les causes principals de discapacitat visual és la següent: errors de refracció no corregits (miopia, hipermetropia i astigmatisme), 43 %; cataractes no operades, 33 %, i glaucoma, 2 %.

La prevenció i les revisions regulars

El 80 % del total mundial de casos de discapacitat visual es poden evitar o curar. La carència de recursos dels països amb ingressos baixos és la raó principal per la qual les persones descuiden la salut dels ulls. Anar regularment a l'òptic-optometrista o a l'oftalmòleg, és fonamental per assegurar una bona salut visual. Aquests especialistes poden determinar la correcció necessària per aconseguir una bona agudesa visual, i recomanar l'equip més adequat en cada cas (ulleres o lents de contacte). A més, els experts també poden ajudar en la prevenció i el tractament de malalties com la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), cataractes o glaucoma.

A quina edat s'hi ha d'anar?

Les revisions són especialment importants en la infància i l'adolescència, ja que, en aquesta etapa, es poden detectar errors refractius i problemes visuals com ambliopia (ull vague) o estrabisme. Segons l'OMS, el nombre d'infants amb discapacitat visual puja a 19 milions, dels quals 12 milions la pateixen a causa d'errors de refracció, fàcilment diagnosticables i corregibles. Uns 1,4 milions de menors de 15 anys pateixen ceguesa irreversible i necessiten intervencions de rehabilitació per a un desenvolupament psicològic i personal ple.

A partir dels 40 anys, l'aparició de la presbícia o vista cansada fa imprescindible la visita als especialistes de la vista almenys cada dos anys.

A partir dels 50-60 anys, comencen a donar la cara malalties visuals com ara les cataractes, el glaucoma o la DMAE; les visites anuals estan recomanades per als que tenen antecedents de malalties visuals a la família. L'OMS afirma que al voltant d'un 65 % de les persones amb discapacitat visual són majors de 50 anys, si bé aquest grup d'edat amb prou feines representa un 20 % de la població mundial.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

OMS


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​