Inicia
SegurCaixa Adelas

14 de noviembre: Día Mundial de la Diabetes

 

Segons l'estudi epidemiològic di@bet.es, el 13,8 % dels espanyols més grans de 18 anys pateix diabetis de tipus 2 (més de 5,3 milions). Gairebé 3 milions ja havien estat diagnosticats abans, però 2,3 milions (el 43 % del total) desconeixien que patien aquesta malaltia. Als casos de diabetis de tipus 2, que és la més freqüent, cal sumar-hi els de tipus 1, que representa entre el 5 i l'1 % del total de persones amb diabetis (la incidència d'aquest tipus de diabetis també augmenta, encara que aquest fet no es relaciona amb l'estil de vida), i també altres situacions especials, com ara la diabetis associada a l'embaràs, que afecta entre el 5 i el 7 % de totes les embarassades.

 

La investigació també revela que, entre els 61 i els 75 anys, el 29,8 % de les dones i el 42,4 % dels homes pateixen diabetis del tipus 2, uns percentatges que ascendeixen al 41,3 % de les dones i al 37,4 % dels homes de més de 75 anys.

 

La importància del diagnòstic precoç

Aproximadament la meitat de les persones que pateixen diabetis no ho saben. El diagnòstic precoç és molt important per a la salut del pacient, ja que quan aquesta malaltia es detecta tard, presenta complicacions en un 50 % dels casos. Cal tenir en compte que com més aviat es tractin les complicacions, més eficaç és el tractament, i també que la diabetis afecta òrgans tan importants com els ronyons, la vista, el cor o el sistema nerviós.

 

Els intolerants a la glucosa i els obesos: la població de risc

Les dades de l'estudi asseguren que el 12,6 % de la població (més de 4,8 milions de persones) presenta una intolerància a la glucosa basal alterada, circumstàncies que es consideren prediabètiques. A més, està demostrat que hi ha una estreta relació entre l'obesitat i la diabetis de tipus 2, i es calcula que a Espanya el 28,2 % de la població (prop d'11 milions) pateix obesitat.

 

Insistir en la prevenció

Els autors de l'estudi sostenen que aquestes dades són preocupants per a la societat i demanen que les autoritats sanitàries s'impliquin més per poder aconseguir corregir els hàbits nocius, comuns arreu del país: un estil de vida sedentari i una alimentació no gaire saludable. També demanen que pares i educadors hi col·laborin i recorden que els canvis d'hàbits que es fan durant la fase prediabètica són realment eficaços per combatre la malaltia.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Fundació Diabetis​


 Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​