Inicia
SegurCaixa Adelas

14 de novembre: Dia Mundial de la Diabetis

 

La diabetis mellitus o, simplement diabetis, és una malaltia crònica que es produeix quan el pàncrees no pot fabricar insulina o quan el cos no pot fer un bon ús de la insulina que produeix. Això fa que els nivells de glucosa en sang pugin (hiperglucèmia), cosa que pot arribar a produir errors en diversos òrgans i teixits.

Tipus de diabetis

Hi ha tres tipus principals de diabetis, i cap és lleu, de manera que s’han de tractar com més aviat millor.

La diabetis de tipus 1 apareix a causa d’una reacció autoimmune de l’organisme. Pot afectar persones de qualsevol edat, però generalment es desenvolupa en infants o adults joves. Els qui la pateixen necessiten injectar-se insulina diàriament. Aquesta mena de diabetis no es pot prevenir.

La diabetis de tipus 2 representa, almenys, el 90 % de tots els casos de diabetis. Es caracteritza per la resistència a la insulina i/o la deficiència relativa d’insulina. Pot romandre sense ser detectada durant molts anys. Sovint, es diagnostica quan apareix una complicació en un examen rutinari de sang o d’orina.

La diabetis gestacional apareix en una de cada 25 embarassades d’arreu del món i s’associa a complicacions tant de la mare com del bebè. La diabetis gestacional desapareix normalment després de l’embaràs, però les dones que la pateixen i els seus fills tenen un risc més alt de desenvolupar diabetis del tipus 2 al llarg de la vida.

Vida sana contra la diabetis

Gran nombre d’evidències demostren que dur un estil de vida sa ajuda a prevenir el desenvolupament de diabetis de tipus 2. L’obesitat, especialment l’abdominal, està lligada al desenvolupament d’aquesta patologia. Per mantenir un pes sa, és recomanable seguir una dieta saludable i practicar exercici regularment; això, a més, redueix la pressió arterial i la freqüència cardíaca en repòs, augmenta la sensibilitat a la insulina i també millora la composició corporal i el benestar psicològic. El tabac també repercuteix sobre la diabetis. A més d’altres efectes nocius, fumar augmenta l’acumulació de greix abdominal i resistència a la insulina.

El son; un altre factor que cal considerar

Dormir poc (menys de 6 hores) i dormir molt (més de 9 hores), s’associa a un major risc de desenvolupar diabetis de tipus 2. La falta de son pot afectar l’equilibri de les hormones que regulen la ingesta d’aliments i el balanç energètic. Dormir molt pot evidenciar trastorns respiratoris del son o depressió. També hi ha una estreta relació entre l’obesitat i la síndrome de l’apnea obstructiva del son (OSA), la forma més comuna de trastorns respiratoris del son.


Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

International Diabetes Federation​​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin