Inicia
SegurCaixa Adelas

A Espanya ens passem amb les proteïnes

 

D'acord amb l'Estudi ANIBES d'antropometria, ingesta i balanç energètic a Espanya, en les darreres dècades s'han produït profunds canvis socials al nostre país que han repercutit en l'alimentació. Han comportat millores com l'augment de la varietat dels aliments i un increment de la seguretat alimentària. No obstant això, la varietat pot tenir un costat fosc, ja que augmenta les possibilitats d'abandonament del patró marcat per la dieta mediterrània, tan beneficiós per a la salut.

Com s'ha fet l'estudi?

L'estudi ha pres una mostra formada per 2.285 persones dividides per sexes, distribució geogràfica i grups d'edat: infants (9-12), adolescents (13-17), adults (18-64) i gent gran (65-75). D'acord amb les dades, la ingesta mitjana de proteïnes en la població espanyola és de 74,5 ± 22,4 g/dia, amb diferències significatives entre ambdós sexes, ja que era més alta en homes que en dones. Pel que fa a grups d'edat, la gent gran va mostrar la ingesta més baixa.

Més proteïnes del que es recomana

Les referències d'ingesta total de proteïnes indiquen que ha de ser del voltant de 0,8 g/kg de pes en adults, fet que representa el 12 % de la ingesta total d'energia. No obstant això, a Espanya, les proteïnes suposen un 15 % de l'energia total, sense distinció de sexe o grup d'edat. Segons dades de l'Institut de Medicina dels Estats Units (IoM), la ingesta de proteïnes ha de suposar entre el 10 %-35 % de l'energia total. Si prenem IoM com a referència, el consum de proteïnes entre els espanyols es troba dins dels límits.

Abús de carns, sobretot entre els joves

Les proteïnes es poden obtenir de diversos aliments com ara carn, peix, cereals, làctics... El grup de la carn i derivats suposa la principal font de proteïnes en el total de la mostra de l'estudi científic ANIBES (33,14 %), i és més gran aquesta contribució en els grups més joves que en els de més edat. El grup dels cereals i derivats i el de la llet i productes làctics es troben en la segona i tercera posició, respectivament, com a fonts de proteïnes. Aquests tres grups d'aliments i begudes (carn i derivats, cereals i derivats i llet i productes làctics) suposen prop del 68 % de la ingesta total de proteïnes. Altres aliments rics en proteïnes són els que pertanyen al grup del peix i del marisc, consumits principalment per gent gran. La verdura, les hortalisses i els llegums només suposen el 7 % del total de la ingesta diària de proteïnes, una quantitat que és especialment baixa en els grups de menys edat.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Estudi ANIBES

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin