Inicia
SegurCaixa Adelas

Abusar de la sal afavoreix l’aparició de diabetis del tipus 2 i LADA

 

Segons un estudi que es va presentar durant la reunió anual de l'Associació Europea per a l'Estudi de la Diabetis, que va tenir lloc el setembre a Lisboa, les persones que segueixen una dieta elevada en sal tenen més risc de patir diabetis del tipus 2 i diabetis autoimmunitària latent entre els adults, més coneguda com a LADA, per les sigles en anglès. La font principal de sodi de la dieta és la sal, que conté un 40 % de sodi. Això significa que per cada 2,5 grams de sal consumida, l'organisme rep 1 grams de sodi. Investigacions prèvies han suggerit que el consum excessiu de sal pot fer augmentar el risc de desenvolupar diabetis del tipus 2 com a conseqüència, ja sigui perquè produeix un efecte directe sobre la resistència a la insulina, o bé pel fet que afavoreix la hipertensió i l'augment de pes.


Què és la diabetis LADA?

La diabetis LADA és una classe de diabetis de tipus 1 en què les cèl·lules productores d'insulina del pàncrees les destrueix el sistema immunològic del cos. A diferència del que passa amb la diabetis de tipus 1 típica, la diabetis LADA es desenvolupa molt lentament, de vegades durant un període d'anys. Aquesta circumstància, sumada al fet que apareix tard en l'edat adulta, afavoreix que sigui diagnosticada erròniament com a diabetis del tipus 2.


Com s'ha fet l'estudi?

La investigació, dirigida per Bahareh Rasouli, de l'Institut Karolinska de Medicina Ambiental (IMM) d'Estocolm (Suècia), ha volgut esbrinar si hi ha un vincle entre la ingesta de sodi i el risc de desenvolupar Diabetis del tipus 2 o diabetis LADA. Per aconseguir-ho, ha fet servir dades d'un estudi poblacional suec sobre factors de risc per a LADA i diabetis del tipus 2, comparant 355 i 1.136 casos de cada un, respectivament, amb un grup de 1.379 individus que actuaven com a grup de control. La ingesta dietètica es va registrar a través d'un qüestionari alimentari i es va fer servir per calcular el consum diari de calories, nutrients i sodi. També es va tenir en compte la influència de la genètica en el risc de diabetis, dividint els pacients en "risc elevat" o "altre" segons el seu genotip HLA. Els investigadors van fer ajustaments per tenir en compte les diferències en factors de risc incloent-hi l'edat, el sexe, l'IMC, el tabaquisme, l'activitat física, els antecedents familiars de diabetis, l'alcohol, l'energia total i el consum de potassi.


El risc de diabetis de tipus 2 augmenta un 58 % entre els més "salats"

L'estudi va arribar a la conclusió que la ingesta de sodi estava associada a una mitjana d'augment del 43 % en el risc de desenvolupar diabetis del tipus 2 per cada gram addicional de sodi (equivalent a 2,5 grams extres de sal) consumit per dia. A l'hora de dividir els participants en tres grups de consum de sodi (baix, inferior a 2,4 g; mitjà, entre 2,4 i 3,15 g; alt, per sobre de 3,15 g), el grup amb més consum va presentar un 58 % més de risc de desenvolupar diabetis del tipus 2 en comparació del grup de consum més baix.


Els pacients de LADA, els més sensibles al sodi

L'efecte de la ingesta de sodi en el risc de desenvolupar LADA encara va ser més elevat, amb un augment del 73 % per cada gram de sodi consumit al dia. Els pacients amb LADA amb genotips HLA de risc elevat la ingesta de sodi de la qual es va classificar com a "alta" (més de 3,15 g/dia) van tenir gairebé quatre vegades més probabilitats de desenvolupar la malaltia que els que van consumir una quantitat considerada "baixa" (menys de 2,4 g/dia).

Tal com afirmen els autors: "Es confirma l'associació entre la ingesta de sodi i la diabetis de tipus 2. La ingesta elevada de sodi pot ser un factor de risc para a la diabetis LADA, sobretot en els portadors de genotips HLA de risc elevat. Aquests descobriments poden tenir implicacions importants en la prevenció primària de la diabetis que apareix entre els adults".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?​

Eurekalert​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin