Inicia
SegurCaixa Adelas

Abusar de l’alcohol a l’adolescència té efectes sobre la descendència

 

​El consum d'alcohol entre els adolescents és un problema estès entre les societats occidentals. Segons l'Enquesta Escolar sobre Ús de Drogues entre Estudiants d'Ensenyament Secundari, del febrer del 2016, el 78,9 % dels estudiants espanyols d'entre 14 i 18 anys ja ha tastat l'alcohol en algun moment de la vida; el 76,8 % n'ha consumit el darrer any, i el 68,2 % ho ha fet el darrer mes. Tot i aquestes xifres alarmants, el consum intensiu d'alcohol (borratxeres i consum compulsiu) ha disminuït els dos darrers anys, la qual cosa indica que la feina feta en matèria de prevenció comença a donar fruit. La situació també és preocupant als Estats Units, on el 21 % dels adolescents afirma que ha consumit alcohol els 30 últims dies. Entre els bevedors menors de 21 anys, més del 90 % de l'alcohol que es consumeix es fa en dosis elevades. El consum excessiu d'alcohol consisteix a elevar la concentració d'alcohol en sang al 0,08 %, el límit legal de conducció, en dues hores (generalment, al voltant de cinc begudes en el cas dels homes i de quatre en el de les dones).

L'alcohol és perillós per a la descendència

Segons un estudi dirigit per Anna Dorothea Asimes, estudiant de doctorat al laboratori de Toni R. Pak, doctora en medicina i professora associada del Departament de Fisiologia Cel·lular i Molecular de l'escola de medicina de la Universitat de Loyola (Chicago), el fet que els adolescents consumeixin alcohol no tan sols és perillós per al desenvolupament del seu cervell, sinó que també pot afectar el dels seus fills. A partir d'experiments fets en ratolins, Asimes va descobrir que el consum excessiu d'alcohol entre els adolescents alterava els "interruptors" de múltiples gens dels cervells dels seus descendents. Els gens, quan s'activen, augmenten la producció de proteïnes de les cèl·lules que, en última instància, controlen els trets físics i de comportament. L'estudi va descobrir que entre la descendència, els gens que normalment estaven encesos, estaven apagats, i viceversa.

Com s'ha fet l'estudi?

Durant l'experiment, un grup de rates mascle i femella adolescents va ser exposat a l'alcohol en unes quantitats comparables a sis episodis de consum compulsiu. Després que els efectes de l'alcohol desapareguessin, les rates es van aparellar. Les femelles van estar sòbries durant els embarassos. Els investigadors van comparar els resultats amb un grup de control d'animals no exposats a l'alcohol. L'equip d'Asimes va examinar els gens de l'hipotàlem, una regió del cervell involucrada en moltes funcions –inclosa la reproductiva, la resposta a l'estrès, els cicles del son i la ingesta d'aliments–, dels descendents de rates exposades a l'alcohol. Els investigadors també van buscar canvis moleculars en l'ADN que invertissin els interruptors on-off dels gens de manera individual. Les dades van recollir 159 canvis en la descendència de mares que bevien en excés, 93 canvis de gens en la descendència de pares que bevien en excés i 244 canvis de gens en els fills de mares i pares que haguessin estat exposats al consum excessiu d'alcohol.

Una nova via de recerca

Aquest és el primer estudi que mostra, per via molecular, que el consum excessiu d'alcohol per part de qualsevol dels dos progenitors pot causar canvis sobre la salut neurològica de les generacions posteriors. Encara que els descobriments d'un model animal no s'hagin de traduir per força sobre els éssers humans, hi ha semblances prou significatives entre el model animal de l'estudi i els éssers humans, inclòs el metabolisme de l'alcohol, la funció de l'hipotàlem i el patró davant d'un consum excessiu d'aquesta substància.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Loyola (Chicago)​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin