Inicia
SegurCaixa Adelas

L’activitat física millora el pronòstic de la diabetis de tipus 2

 

Un nou estudi revela que l’exercici físic millora la sensibilitat a la insulina, inhibeix algunes citoquines proinflamatòries i redueix el risc de malaltia cardiovascular. 

 

Fer activitat física regularment és fonamental per combatre malalties com l’obesitat, la diabetis o la síndrome metabòlica i, també, per tractar problemes tan rellevants com la desnutrició o la sarcopènia (pèrdua de massa muscular esquelètica que es produeix amb l’edat avançada). Segons detalla María Ballesteros Pomar, coordinadora de l’Àrea de Nutrició de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEENi responsable de la Unitat de Nutrició Clínica i dietètica del Complex Assistencial Universitari de Lleó, l’exercici redueix la mortalitat de la diabetis de tipus 2. “Un treball presentat fa poc a la Reunió Anual de l’European Association for the Study of Diabetes (EASDdemostra que tenir més capacitat d’exercici s’associa amb una reducció del 25-33 % de la mortalitat pequalsevol causa en persones amb diabetis de tipus 2”. 

Exercici físic per prescripció facultativa 

A la SEEN sostenen que l’exercici físic millora la sensibilitat a la insulina, inhibeix algunes citoquines proinflamatòries i redueix el risc de malaltia cardiovascular. Malgrat la importància que té, els professionals sanitaris encara no prescriuen l’activitat física tant com ho haurien de fer. En paraules de Ballesteros Pomar: “Desgraciadamentara per ara no tenim als nostres equips prou professionals dedicats especialment a aquest tema. Els metges especialistes en Medicina Física i Rehabilitació i els fisioterapeutes són els que tenen més capacitació per a tot el que està relacionat amb l’activitat i l’exercici físic, però també seria important incorporar els graduats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport als nostres equips multidisciplinaris per poder abordar millor les patologies metabòliques i nutricionals”. 

Els terapeutes: motor de l’ànim dels pacients     

És evident que cal motivar el pacient per animar-lo a fer l’exercici que se li ha prescrit. Però perquè això es faci de manera eficaç, primer cal motivar els professionals: “Si nosaltres estem convençuts de la importància d’incorporar-los a les nostres estratègies terapèutiques serà més fàcil que motivem els pacients. I no n’hi ha prou amb una recomanació genèrica del tipus “camini més”, sinó que hem de concretar al pacient què esperem que faci i repassar en cada consulta mèdica que ho compleix. És important individualitzar per a cada persona la prescripció de l’exercici, perquè els objectius siguin realistes i notin els beneficis al més aviat possible sense frustrar-se perquè s’han fixat metes inassolibles.”. 

 

Fonts

SEEN 

 


Millora el teu estil de vida i la gestió proactiva de la teva salut. Registra’t ara a Adeslas Salud y Bienestar, la plataforma gratuïta de salut digital d’Adeslas, que t’ajudarà a cuidar-te més i millor.