Inicia
SegurCaixa Adelas

Al cor li afecten menys les temperatures extremes

 

Un estudi liderat per ISGlobal conclou que les morts per malalties cardiovasculars atribuïbles al fred i a la calor baixen un 38 % a Espanya.

D'acord amb un treball fet per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per "la Caixa", la mortalitat com a conseqüència del fred i de la calor ha baixat a Espanya des dels anys 80. L'estudi, que ha analitzat sèries de 15 anys, mostra que la mortalitat per causa cardiovascular relacionada amb la temperatura ha baixat a un ritme superior al 17 % per dècada. Per obtenir aquestes conclusions, els investigadors han analitzat la vulnerabilitat de la població espanyola a les temperatures en un context d'escalfament global.

Com s'ha fet la recerca?                

Les malalties cardiovasculars són la causa principal de mort a Espanya i la relació entre la temperatura i la mortalitat per aquesta causa està científicament provada. El treball d'ISGlobal, publicat a The Lancet Planetary Health, va analitzar les temperatures i les morts per malalties cardiovasculars registrades en 48 províncies espanyoles entre els anys 1980 i 2016.

L'edat i el sexe: factors que cal tenir en compte

Les dades recollides evidencien diferències notables en funció del sexe, ja que la mortalitat associada a la calor és molt més elevada entre les dones, mentre que els homes són més vulnerables al fred. També s'observa que el risc de moralitat atribuïble a la calor s'incrementa de manera significativa en edats més avançades, mentre que en el cas del fred només és així per als homes. En el període comprès entre el 2002 i el 2016, la mortalitat per malalties cardiovasculars atribuïble a la temperatura va disminuir en un 38,2 % respecte del període 1980-1994. Segons declaren els autors de la recerca, en el període 2002-2016, la mortalitat cardiovascular atribuïble a la calor es va reduir més d'un 42 % entre els homes i més d'un 36 % entre les dones en comparació amb el període 1980-1994. Pel que fa a la mortalitat atribuïble al fred, la comparació entre aquests mateixos períodes mostra un descens del 30 % entre les dones i de gairebé un 45 % entre els homes.

Adaptats a temperatures extremes 

D'acord amb declaracions d'Hicham Achebak, investigador d'ISGlobal i del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) i primer autor de l'estudi: "Hem observat dos fenòmens que s'han produït de manera paral·lela: d'una banda, hi ha hagut un augment de la temperatura mitjana de gairebé 1 ºC les últimes quatre dècades. La tendència és que cada vegada hi hagi menys dies de temperatures fredes, tant moderades com extremes, i més dies temperatures càlides. I alhora s'ha produït una adaptació de la població espanyola tant a les temperatures fredes com a les càlides, ja que observem que davant d'una mateixa temperatura el nombre de morts que es produeixen és menor ara que quatre dècades enrere.

Com més alt és el nivell socioeconòmic, millor és l'adaptació

El desenvolupament socioeconòmic que ve acompanyat de millores del sistema de salut i dels habitatges explica aquesta adaptació a les temperatures. Tal com detallen els autors, a Espanya entre els anys 1991 i 2009 la renda per capita va augmentar dels 8.700 € als 22.880 €, i la despesa en atenció sanitària per persona va passar de 605 € a 2.182 €. D'altra banda, el percentatge d'habitatges amb calefacció va passar del 25,8 % el 1991 al 56,9 % el 2011, mentre que els habitatges amb aire condicionat van passar del 4,16 % el 1991 al 35,5 % el 2008. En paraules de Joan Ballester, investigador d'ISGlobal i coordinador de l'estudi: "El que hem vist és que la població espanyola ha mostrat una gran capacitat adaptativa a l'augment de la temperatura, però que no ha estat necessàriament lligada a una estratègia de mitigació de les conseqüències del canvi climàtic. Per tant, es podria donar el cas que aquesta resposta adaptativa fos limitada i no es produís a nivells més elevats d'escalfament quan es produeixi una acceleració en l'augment de les temperatures".


FONTS

Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin