Este Sitio web utiliza cookies propias y de terceros para recopilar información estadística sobre sus hábitos de navegación y así poder mejorar y personalizar su experiencia ofreciéndole contenidos de su interés y mostrarle publicidad y anuncios personalizados. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en Política de Cookies entendido
Inicia
SegurCaixa Adelas

Alcohol i danys neuronals

 

Investigadors de la Universitat del País Basc (UPV/EHU) i de la Universitat de Nottingham (Regne Unit) han aconseguit determinar les alteracions que produeix l'alcohol en les neurones de la zona més avançada evolutivament (zona prefrontal), encarregada de controlar les funcions executives com la planificació i el disseny d'estratègies, la memòria de treball, l'atenció selectiva o el control de la conducta.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de científics ha examinat els cervells post mortem de 20 persones diagnosticades d'abús o dependència alcohòlica i de 20 més que no tenien problemes amb l'alcohol. Els pacients que havien abusat de l'alcohol de manera crònica presentaven alteracions del citoesquelet neuronal, concretament a les proteïnes α- i β- tubulina i espectrina β II, que podien afectar l'organització, la capacitat de relació i el funcionament de la xarxa neuronal. Això explicaria les alteracions cognitives, de comportament i aprenentatge que s'atribueixen a les persones alcohòliques.      

Impacte de l'estudi

Aquest descobriment obre vies noves d'investigació per determinar les possibles alteracions que pateixen els enzims encarregats de regular el funcionament d'aquestes proteïnes i per investigar si aquests processos també tenen lloc en altres parts del cervell, per exemple, en les que controlen el funcionament motor. El treball també incentiva la recerca per generar nous fàrmacs i teràpies encaminats a millorar la vida de les persones alcohòliques i reduir-ne el risc de mortalitat.                  

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta noticia?​

Agència de notícies SINC​

Revista PLOS one