Inicia
SegurCaixa Adelas

Hi ha suplements nutricionals que contenen substàncies dopants

 

Investigadors de la Universitat d’Alacant adverteixen de la presència de substàncies dopants als suplements nutricionals. El consum d’aquesta mena de productes per augmentar el rendiment està a l’alça tant entre els esportistes com entre la població general. Ingerir-ne es relaciona amb efectes greus en la salut, ja que pot provocar problemes hepàtics, cardíacs, hormonals, processos cancerígens i, fins i tot, la mort.


Existeix el dopatge involuntari?

Casos de dopatge com el dels atletes russos suspesos de participar als Jocs Olímpics de Rio del 2016 posen en el punt de mira de l’Agència Mundial d’Antidopatge (AMA) milers d’esportistes cada any. Una recerca liderada pel Grup en Alimentació i Nutrició (ALINUT) de la Universitat d’Alacant s’ha qüestionat si el dopatge involuntari existeix.


Més consum de suplements nutricionals i més casos de dopatge

El treball de la Universitat d’Alacant, basat en una revisió d’articles internacionals i publicat a la revista Nutrients, descriu com el consum de suplements nutricionals està augmentant i, alhora, els casos de dopatge no intencional creixen. Els experts que l’han dut a terme adverteixen que entre el 12 % i el 58 % dels productes, com ara proteïnes en pols, multivitamínics, begudes isotòniques o barretes, contenen substàncies dopants no etiquetades.

 

Per què hi ha aquestes substàncies als suplements nutricionals?

Publicacions recents demostren que és habitual trobar petites quantitats d’estimulants (com ara efedrina o esteroides anabòlics) i derivats hormonals (com ara testosterona, androsterona i nandrolona), prohibits per l’AMA i perjudicials per a la salut. En alguns casos es deu a un control de qualitat deficient per​ contaminació creuada durant la fabricació, el processament o l’empaquetatge, tot i que en altres casos l’adulteració de la substància és intencional, afirma aquest nou article.


Desinformats davant del perill

“Es tracta d’un problema de salut pública, ja que consumir aquest tipus de productes per augmentar el rendiment està a l’alça tant entre els esportistes com entre la població general. A més dels efectes greus sobre la salut (poden provocar problemes hepàtics, cardíacs, hormonals, processos cancerígens i, fins i tot, la mort), cal afegir danys morals relacionats amb la pèrdua de patrocinadors i sancions derivades d’una possible detecció en les proves d’antidopatge”, assenyala José Miguel Martínez, investigador de la UA i un dels autors de l’article.Aquest text s’ha elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin