Inicia
SegurCaixa Adelas

Alimentar-se bé per cuidar el cor

 

Moltes investigacions que s'han dut a terme durant les quatre darreres dècades mostren que els hàbits de vida saludables (l'alimentació, l'activitat física i el no consum de productes tòxics) influeixen de manera més directa o determinant en la salut que altres factors com ara l'herència genètica, la contaminació ambiental i l'assistència sanitària. Els estudis també revelen que el consum de tabac i el sedentarisme fan augmentar el risc de patir una malaltia cardiovascular. Amb motiu del Dia Mundial del Cor, celebrat no fa gaire, integrants de la SEEN han volgut subratllar com n'és, d'important, la nutrició a l'hora de prevenir o protegir la salut de possibles dolències cardíaques.


Cuidar-se de la salut cardiovascular per cuidar-se de la salut general

Les malalties cardiovasculars constitueixen la primera causa de mort per al conjunt de la població del nostre país, al davant del càncer, sobretot les relacionades amb el cor o els vasos sanguinis (la malaltia coronària, l'infart agut de miocardi, la insuficiència cardíaca, l'accident cerebrovascular o ictus i la malaltia vascular perifèrica). A més, sovint estan associades a altres patologies que agreugen, provoquen o accentuen la primera. Per això, des de la SEEN aclareixen que entre els factors de risc cardiovascular cal incloure-hi, a més de la hiperglucèmia, la hipertensió, la dislipèmia (alteració de colesterol i triglicèrids), l'obesitat, el sedentarisme i els hàbits de vida no gaire saludables.


Els malalts de diabetis tenen més risc de malaltia cardiovascular

El fet de tenir diabetis multiplica fins a per quatre el risc de mortalitat cardiovascular. Tal com explica la doctora Rebeca Reyes, coordinadora de l'Àrea de Diabetis de la SEEN: "El 80 % de les persones amb diabetis es moren per una malaltia cardiovascular (cardiopatia isquèmica, accidents cerebrovasculars)". Per tant, és fonamental que els diabètics es controlin la glucèmia des del moment del diagnòstic de la diabetis, a més de controlar-se la pressió arterial i el colesterol, per tal de prevenir malalties cardiovasculars. També és important que, a banda del tractament farmacològic, mantinguin "un pes adequat, uns hàbits de vida saludables, entre els quals destaquen la dieta mediterrània i l'exercici físic regular, i que no fumin", assegura l'experta.


Consells per reduir el risc de malaltia cardiovascular

Els experts d'aquesta societat sostenen que, per tal d'evitar patologies cardíaques, és fonamental tenir un pes adequat, ja que en cas d'obesitat, abaixar de pes repercuteix en la desaparició o millora d'alguns factors de risc com ara la diabetis o la hipertensió. També aconsellen seguir una dieta saludable en què el consum de sucre i greixos animals en l'alimentació sigui el mínim possible, a través de la dieta mediterrània (rica en fruita, verdura i llegum). A més, recomanen moderar el consum de begudes alcohòliques. Per acabar, respecte dels greixos, destaquen que n'és més important el tipus que la quantitat. Se sap que els greixos del peix blau i la fruita seca, que són àcids grassos poliinsaturats, de la sèrie omega-3 i omega-6, respectivament, ajuden a disminuir el colesterol i els triglicèrids en sang. El mateix passa amb l'oli d'oliva, ja que els greixos predominants són monoinsaturats i milloren el perfil de greixos en sang. Així mateix, els experts diferencien entre el consum d'hidrats de carboni d'absorció lenta (arròs integral, cereals integrals, fruita sencera —no en suc—, hortalisses i llegums), més beneficiosos per a la salut, que els d'absorció ràpida (sobretot, sucres i productes refinats).


Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​