Inicia
SegurCaixa Adelas

El benestar és de color blau

 

Un equip d'ISGlobal, centre que impulsa la Fundació Bancària "la Caixa", ha revisat 35 estudis quantitatius sobre espais blaus i salut. D'acord amb les seves conclusions, l'exposició a aquests indrets és beneficiosa, sobretot per a la salut mental i el benestar, així com per a la promoció de l'exercici físic.


Els espais blaus, beneficiosos per a l'activitat física i mental

Segons els estudis que ha revisat l'ISGlobal, els nivells d'activitat física augmenten quan les persones viuen a prop d'espais blaus. Els experts de l'entitat també van destacar que hi ha evidències que els espais blaus són beneficiosos per a la salut mental, sobretot per reduir l'estrès, i per al benestar autopercebut. L'evidència científica va ser menys consistent pel que fa a l'associació entre els espais blaus i la salut en general, la reducció de l'obesitat i la salut cardiovascular, ja que hi havia menys estudis sobre aquest tema i hi ha més heterogeneïtat en els resultats. Cal destacar que la majoria dels estudis —tots menys quatre— es van fer en països de renda alta i que molts es van centrar en l'exposició a espais blaus a prop del lloc de residència.


Una recerca a les beceroles

Tal com explica Mireia Gascon, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, "Es tracta d'un tema d'estudi emergent, ja que la majoria dels treballs s'han fet durant el cinc darrers anys. Les conclusions suggereixen beneficis potencials dels espais blaus a l'aire lliure per a la salut, sobretot respecte de la salut mental i el benestar i la promoció de l'activitat física". Per la seva banda, Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi i director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, valora que "encara que els resultats siguin encoratjadors, no se n'han fet gaires estudis i la metodologia de les recerques utilitzada és força heterogènia; per tant, calen més estudis". Malgrat això, l'investigador subratlla que "l'evidència científica actual dona suport a promocionar i recuperar espais blaus a l'aire lliure dins de la planificació urbana com a estratègia interessant per promocionar la salut i el benestar".


ISGlobal estudia la "salut blava"

ISGlobal participa en el projecte europeu BlueHealth, que va començar el 2016 per estudiar la relació entre espais blaus i salut. En concret, el centre promou tres estudis: l'avaluació dels nivells d'activitat física abans i després de les millores d'accessibilitat al riu Besós (Montcada i Reixac); l'estudi WOW amb treballadors d'oficina a Barcelona, i la restauració de la font de Can Moritz a Rubí.


Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia? 


ISGlobal

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin