Inicia
SegurCaixa Adelas

Antibiòtics: fes-los servir amb precaució

 

La recerca, feta en dotze països, revela la confusió que hi ha en la població sobre l'ús dels antibiòtics. Més de la meitat dels enquestats creu que aquests fàrmacs es poden fer servir per tractar refredats o grip, tot i que no tenen cap efecte davant dels virus. Els resultats coincideixen amb el llançament d'una nova campanya de l'OMS, "Antibiòtics: Manéjalos con cuidado", una iniciativa mundial per millorar la comprensió del problema i canviar la manera com es fan servir els antibiòtics.

Els riscos d'abusar-ne

La resistència als antibiòtics es produeix quan els bacteris canvien i es tornen resistents als antibiòtics que es fan servir per tractar les infeccions que causen. L'ús excessiu i indegut dels antibiòtics augmenta el desenvolupament de bacteris resistents. "L'augment de la resistència als antibiòtics és una crisi de salut mundial i, actualment, els governs ho reconeixen com un dels reptes principals per a la salut pública. Arreu del món està arribant a nivells perillosament alts", diu la doctora Margaret Chan, directora general de l'OMS, en presentar avui els resultats de l'enquesta. "La resistència als antibiòtics està posant en perill la nostra capacitat per tractar les malalties infeccioses i debilitant molts avenços de la medicina", afegeix Chan.

Com s'ha fet el treball?

L'enquesta, duta a terme en dotze països (Barbados, Xina, Egipte, Federació de Rússia, Índia, Indonèsia, Mèxic, Nigèria, Sud-àfrica, Sudan i Vietnam), comprenia preguntes sobre l'ús dels antibiòtics, coneixements sobre els antibiòtics i l'antibioticoresistència; es va fer servir una combinació d'entrevistes en línia i presencials. Tot i que no pretenen ser exhaustives, aquestes enquestes i d'altres contribuiran fer que l'OMS i els seus associats determinin quines són les bretxes clau en la comprensió d'aquest problema pel públic, com també les idees equivocades sobre la manera de fer servir els antibiòtics, temes que es tractaran a la campanya.

Ús indegut i abandonament abans d'acabar el tractament

Les conclusions del treball assenyalen algunes de les pràctiques, les bretxes en la comprensió i les idees equivocades que contribueixen a empitjorar l'eficàcia dels antibiòtics. Segons les dades, gairebé dues terceres parts (64 %) de prop de 10.000 persones entrevistades diuen que saben que la resistència als antibiòtics és un problema que els podria afectar a ells i les seves famílies. No obstant això, la forma com els afecta i el que podrien fer per evitar el problema no es comprenen. Per exemple, 64 % dels entrevistats pensen que els antibiòtics es poden fer servir per tractar els refredats i la grip, tot i que els antibiòtics no tenen cap efecte en els virus de la grip. Prop d'una tercera part (32 %) de les persones entrevistades creuen que han de deixar de prendre els antibiòtics quan es troben millor, en lloc d'acabar el tractament receptat.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

O​MS

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin