Inicia
SegurCaixa Adelas

Associen dormir poc amb els refredats

 

Els resultats d'una nova recerca duta a terme per la Universitat de Califòrnia San Francisco (UCSF) reforcen la creença que dormir bé és necessari per tenir una bona salut. El treball, dirigit per Aric Prather, professor assistent de psiquiatria de la UCSF, i en el qual també han participat investigadors de la Universitat Carnegie Mellon i de la Universitat Pittsburgh Medical Center, va descobrir que les persones que dormen sis o menys hores a la nit tenen quatre vegades més de probabilitats de constipar-se quan estan exposats al virus, en comparació amb les que passen més de set hores dormint.


Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van disposar de la participació de 164 voluntaris de l'àrea de Pittsburgh. Els participants es van sotmetre durant dos mesos a exàmens de salut, entrevistes i qüestionaris, destinats a determinar els seus nivells d'estrès, els trets principals de caràcter i, a més, el seu consum d'alcohol i cigarrets. També van mesurar els seus hàbits normals de son una setmana abans d'administrar-los el virus del refredat, fent servir un rellotge de temps que mesura la qualitat de son durant la nit. Els voluntaris van estar aïllats en un hotel. A tots se'ls va administrar el virus a través de gotes nasals i se'ls va monitoritzar durant una setmana per conèixer els seus hàbits de son i si s'havien contagiat del virus.


Bons hàbits de son
vs refredats

D'acord amb les dades recollides, les persones que havien dormit menys de sis hores per nit la setmana anterior tenien 4,2 vegades més de probabilitats de tenir un refredat, en comparació amb les que havien dormit més de set hores de son, i les que havien dormit menys de cinc hores tenien 4,5 més de probabilitats. "Segons els resultats, dormir poc és més important que qualsevol altre factor a l'hora de predir les probabilitats dels subjectes de refredar-se. No importa l'edat de la persona, els nivells d'estrès, la raça, l'educació o el salari. Tampoc importa si fuma o no. Tenint en compte tots aquests factors, la manca de son continua sent el més influent a l'hora de patir un refredat comú", declara Prather.


La manca de son: un problema de salut pública

"Al nostre estudi es demostren més clarament els riscos de dormir poc de manera habitual que en experiments previs –en els quals els investigadors privaven del son els participants de manera artificial–, perquè es basa en el comportament normal del son dels subjectes", ha declarat Prather. Els investigadors declaren que el son hauria de ser tractat com un pilar crucial de salut pública, juntament amb la dieta i l'exercici. Però és un repte convèncer la gent perquè dormi més: "A la nostra cultura ocupada, encara suposa un orgull dormir poc i treballar molt. Necessitem més estudis com aquest per convèncer les persones que dormir és una peça clau del benestar", declara Prather.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Califòrnia San Francisco (UCSF)


 Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​