Inicia
SegurCaixa Adelas

Associen l’aire contaminat amb la mortalitat de diversos tipus de càncer

 

La contaminació atmosfèrica està classificada com a cancerígena per a les persones per la relació establerta amb el càncer de pulmó. Això no obstant, fins ara no hi havia gaires evidències científiques de la possible associació amb altres tipus de càncer. D’acord amb les dades d’un estudi epidemiològic recent a gran escala de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre que promou la Fundació Bancària ”la Caixa” i la Societat Americana contra el Càncer, vincula uns quants contaminants de l’aire a la mortalitat per càncer de ronyó, de bufeta i colorectal.


Com s’ha fet l’estudi?

En el treball de recerca, publicat a la revista Environmental Health Perspectives, es va dur a terme un seguiment de 22 anys (entre 1982 i 2004) a més de 600.000 persones adultes dels Estats Units que formen part de l’Estudi II de Prevenció contra el Càncer. L’equip científic va relacionar la mortalitat per 29 tipus de càncer amb l’exposició residencial a tres contaminants ambientals: PM2,5, diòxid de nitrogen (NO2) i ozó (O3).


La contaminació com a factor de risc per al càncer de ronyó, de bufeta i colorectal

D’entre tota la població estudiada, es van registrar més de 43.000 morts per càncer no pulmonar. Les partícules PM2,5 es van associar a la mortalitat per càncer de ronyó i de bufeta, amb un augment del 14 % i del 13 %, respectivament, per cada increment d’exposició de 4,4 µg/m3. D’altra banda, l’exposició a NO2 es va associar a la mortalitat per càncer colorectal, amb un augment del 6 % per cada increment de 6,5 ppb. No es van observar associacions significatives amb altres càncers.


Un estudi en marxa

Michelle Turner, investigadora de l’ISGlobal i primera autora de l’estudi, explica que “encara que molts estudis relacionen la contaminació de l’aire amb el càncer de pulmó, encara no hi ha prou evidència científica amb altres tipus de càncer”. “Aquest estudi suggereix que la contaminació de l’aire es relaciona amb la majoria de càncers, però per associar-la amb morts per càncer de ronyó, de bufeta o colorectal cal investigar més”, afegeix Turner.


Aquest text s’ha elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

ISG​lobal​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de pre​venció i plans de cures que t'interessin