Inicia
SegurCaixa Adelas

Associen la depressió amb l’assetjament escolar

 

D'acord amb un estudi fet per psicòlegs, psiquiatres i especialistes en salut comunitària de les universitats britàniques d'Oxford, Bristol, Warwick i l'University College London, els adolescents que pateixen assetjament per part dels companys (sobrenoms despectius, burles, amenaces i, fins i tot, agressions físiques) tenen un risc important de patir depressió en l'edat adulta.

Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme aquest treball, els investigadors van disposar de dades d'un extens estudi (Avon Longitudinal Study of Parents and Children in the UK -ALSPAC) que recollia dades de 6.719 menors de 13 anys, 3.898 dels quals van declarar que havien patit assetjament als 13 anys. Es va demanar als menors que expliquessin si s'havien sentit víctimes de nou tipus d'agressions diferents en els darrers sis mesos com ara robatoris, xantatges, cops, sobrenoms humiliants, marginació, haver estat forçats a actuar en contra de la seva voluntat, ser subjecte de la difusió de mentides intencionades o fustigació en jocs.

Com més assetjament, més risc de depressions llargues

Els investigadors van tornar a contactar amb els participants de l'estudi als 18 anys, amb la finalitat d'avaluar la seva salut mental. El 14% dels 683 adolescents que van admetre ser víctimes d'assetjament freqüent tenien un diagnòstic clínic de depressió.  El 7,1% dels que havien patit agressions ocasionals (entre una i tres vegades en sis mesos), també estaven diagnosticats de depressió. Només el 5,5% dels que no havien patit assetjament als 13 anys patien aquest trastorn psicològic. Els investigadors van comentar, a més, que el 10% dels que patien assetjament intens tenien processos depressius llargs, superiors a 2 anys, fet que només passava a un 4% entre els qui no havien estat agredits.

L'opinió dels autors

Tal com declaren els investigadors al seu article publicat al BMI (British Medical Journal), "Donat que són dades observacionals, és impossible tenir la certesa que les associacions són causals. No obstant això, els nostres resultats són consistents amb la hipòtesi que l'assetjament a l'adolescència per part dels companys s'associa amb un augment en el risc de desenvolupar depressió en l'edat adulta".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

British Medical Journal