Inicia
SegurCaixa Adelas

Associen el greix abdominal amb la hipertensió

 

Estudis previs evidencien que l'obesitat que es concentra a la zona de l'abdomen augmenta el risc de patir malalties coronàries o càncer. El sobrepès i la hipertensió també han estat relacionats en innombrables treballs científics. Un equip d'investigadors de Dallas (Texas) ha buscat la relació entre la hipertensió i l'obesitat localitzada a l'abdomen.

Com s'ha fet l'estudi

Els 903 pacients implicats en l'anàlisi (un 57% eren dones) i seleccionats pel Dallas Heart Study tenien, a l'inici de l'estudi, una tensió arterial situada dins dels paràmetres normals. Tots rondaven els 40 anys i presentaven un índex de massa corporal (IMC) mitjà de 27,5kg/m2. Els investigadors van fer un seguiment dels participants durant 7 anys per saber si desenvolupaven hipertensió. L'equip de treball també va prendre imatges del greix visceral (situat profundament a la cavitat abdominal dels òrgans), el greix subcutani (el greix visible situat arreu del cos) i el greix inferior del cos dels participants.

Un 25% d'hipertensos

Al llarg dels 7 anys que va durar el seguiment, 230 de les persones estudiades (un 25%) van desenvolupar hipertensió. És a dir, presentaven una elevació persistent de la pressió arterial per sobre dels valors establerts com a normals per consens: 140 mm Hg per a la sistòlica o màxima i 90 mm Hg per a la diastòlica o mínima.

El greix retroperitoneal apuja la tensió

L'augment de l'adipositat visceral s'associava molt estretament amb els incidents d'hipertensió. No obstant això, l'increment de l'obesitat total o subcutània no presentava una associació tan evident. El vincle entre el greix abdominal i la hipertensió no va canviar quan es va tenir en compte el gènere, l'edat o la raça. L'associació més forta entre el greix abdominal i la tensió arterial es va observar amb el greix retroperitoneal, que es localitza darrere de la cavitat abdominal i, en gran mesura, al voltant dels ronyons.

A què es deu aquesta associació?

Segons un informe fet per l'equip d'estudi, tot i que la relació és molt clara, cal fer investigacions addicionals que revelin per què existeix aquesta associació.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Journal of the American College of Cardiology​