Inicia
SegurCaixa Adelas

Associen els llums led amb els càncers de mama i pròstata

 

D'acord amb un estudi fet per un equip internacional sota la direcció de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa", hi ha una associació entre els nivells elevats d'exposició a la llum blava a la nit i un risc més elevat de patir càncer de mama o de pròstata. La llum d'espectre blau és la que emeten la majoria de llum led de tipus blanc i moltes pantalles de tauletes i telèfons mòbils.

 

La llum artificial, enemiga dels ritmes circadiaris

"L'Agència Internacional de Recerca en Càncer de l'OMS (IARC, per les sigles en anglès) ha classificat la feina en torn de nit de probable agent cancerigen sobre els humans. Hi ha evidències que apunten a una relació entre la feina nocturna exposada a llum artificial, que implica disrupció del ritme circadiari, i els càncers de mama i de pròstata. En aquest estudi volíem esbrinar si l'exposició a la llum durant la nit a les ciutats pot tenir alguna influència sobre l'aparició d'aquests tipus de càncers", afirma Manolis Kogevinas, investigador d'ISGlobal i coordinador de l'estudi. "Sabem que en funció de la intensitat i la longitud d'ona, la llum nocturna i, sobretot, la llum d'espectre blau, pot disminuir la producció i la secreció de melatonina", afirma Martin Aubé, professor de física al CÉGEP de Sherbrooke (el Canadà) i coautor de l'estudi.

 

Com s'ha fet l'estudi?

La recerca s'ha dut a terme en el context del projecte MCC-Spain, cofinançat pel Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), i ha comptat amb dades mèdiques i epidemiològiques de més de 4.000 persones d'entre 20 i 85 anys d'onze comunitats autònomes espanyoles. La informació sobre l'exposició nocturna a la llum artificial a l'interior es va recollir fent entrevistes personals, mentre que els nivells de llum exterior només es van avaluar a Madrid i Barcelona, les úniques ciutats de les quals es van poder aconseguir imatges nocturnes preses pels astronautes de l'Estació Espacial Internacional.

 

Com més exposició a la llum blava nociva, més risc de càncer

Arran dels resultats obtinguts a les dues ciutats es va veure que els participants que estaven exposats a nivells més alts de llum blava van tenir entre 1,5 i 2 vegades més de risc de patir càncer de mama i de pròstata, respectivament, en comparació amb la població que hi estava menys exposava. Ariadna García, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, afirma: "A causa de la ubiqüitat de la llum artificial nocturna, determinar si fa augmentar o no el risc de càncer és un assumpte de salut pública. Arribats a aquest punt, cal fer estudis addicionals per obtenir més dades individuals fent servir, per exemple, sensors de llum, per poder mesurar els nivells de llum en espais interiors. També seria important fer aquesta investigació en persones joves que facin servir molt sovint pantalles que emeten llum d'espectre blau". "Avui dia les imatges preses pels astronautes de l'Estació Espacial són la nostra única manera de conèixer a gran escala el color de l'enllumenat exterior i l'avançament en l'aplicació dels llums led blancs que emeten llum d'espectre blau a les ciutats", comenta Alejandro Sánchez de Miguel, científic de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia – CSIC i de la Universitat d'Exeter.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

IS Global


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin