Inicia
SegurCaixa Adelas

Atacs “silenciosos” de cor

 

D'acord amb un estudi dirigit per Elsayed Z. Soliman, director del centre de recerca epidemiològica de Cardiologia al Centre Mèdic Wake Forest Baptist a Winston-Salem, Carolina del Nord, Estats Units, tripliquen el risc de morir per malaltia cardíaca. Aquests episodis poden resultar especialment perillosos: "Com que els pacients no saben que han tingut un atac de cor, no poden rebre el tractament que necessiten per evitar-ne un altre", subratlla l'autor de l'estudi.

Com s'ha fet l'estudi?

Per saber el percentatge d'atacs silenciosos de cor i el grau de perillositat, l'equip de Soliman ha analitzat 9.498 registres d'adults de mitjana edat que estaven inscrits en un estudi sobre arteriosclerosi (Atherosclerosis Risk in Communities, ARIC). Els investigadors van tenir en compte el sexe i la raça dels participants, i també l'Índex de Massa Muscular (IMC), si patien o no malalties com diabetis o hipertensió arterial i si eren fumadors o no. La recerca va dur a terme un seguiment dels participants durant més de dues dècades i va recollir dades de morts per infart de miocardi i altres malalties.

Més comuns en homes i més mortals en dones

Segons les dades, 317 persones van tenir atacs de cor silenciosos i 386 atacs de cor amb símptomes clínics. Els atacs silenciosos de cor multiplicaven per tres el risc de morir per malaltia cardíaca i elevaven en un 34 % les probabilitats de mort per totes les causes. Tot i que eren més habituals en homes, presentaven més probabilitats de causar la mort en les dones.

La importància dels bons hàbits

Donat que les conseqüències d'un atac de cor asimptomàtic són tan perilloses com les d'un atac simptomàtic, Soliman recomana mantenir uns bons hàbits de vida saludables per recuperar-se: "Els factors de risc modificables són els mateixos per a ambdós tipus d'atacs de cor. Els metges han d'ajudar els pacients que han tingut un atac de cor silenciós a deixar de fumar, reduir pes, controlar el colesterol i la pressió arterial i fer més exercici".​

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Circulation

​ Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin