Inicia
SegurCaixa Adelas

Atallar l’obesitat reduint la mida de les racions estàndard del menjar

 

Theresa Marteau i els seus companys de la Universitat de Cambridge han publicat un informe que es basa en els estudis Cochrane, la conclusió principal del qual és que les persones mengen i beuen més quan les porcions o els paquets són grans i quan es fan servir plats grans. Els experts argumenten que reduir les porcions de menjar és fonamental per atallar l'obesitat. D'acord amb aquestes dades, amb aquestes mesures s'aconseguiria disminuir el consum diari d'energia un 12-16 % entre els adults del Regne Unit i un 22-29 % entre els dels Estats Units.

 

Suggeriments per reduir les talles

 

Els autors de l'estudi expliquen que hi ha moltes opcions per reduir la mida, la disponibilitat i l'aparença de les porcions de menjar:

  • Reduir les porcions/paquets estàndard de menjars calòrics (bollaria, patates fregides, pastissos…)
  • Eliminar opcions de consum com ara limitar les begudes extragrans.
  • Situar les porcions grans en zones menys accessibles i posar els aliments de mida més reduïda a les caixes, al final dels passadissos i a les ofertes.
  • Evitar que els paquets o les porcions grans valguin menys en termes relatius que els més petits. Restringir promocions de productes en format gran.
  • Destacar els paquets amb porcions individuals.
  • Restringir les mides de les porcions i els paquets als anuncis.
  • Fer, per defecte, més petites les vaixelles (plats, copes, gots i coberts) dels autoserveis de menjar i beguda.
  • Dissenyar vaixelles per afavorir un consum més reduït fent, per exemple, els plats amb menys fons i els gots rodons.

 

Dificultats que cal afrontar

 

Els experts creuen que seria més senzill implementar aquestes mesures en entitats del sector públic (escoles, hospitals, bases militars i presons). Pensen que caldria establir una reglamentació per afavorir aquestes pràctiques a la indústria alimentària i evitar la competència deslleial. Diuen, a més, que aquestes mesures impliquen tornar a mides de porcions i vaixelles semblants a les dels anys 50 i que els canvis poden representar reduccions de més d'un 50 % per a productes densos; molt més que el 5 % negociat amb la indústria alimentària com a part del tracte de responsabilitat de salut pública al Regne Unit. Afegeixen que aplicar sancions o reduir incentius pel fet de no participar en acords voluntaris també hi pot ajudar. L'acceptació pública d'aquestes accions pot ser un facilitador important, tal com ja ha passat amb les campanyes antitabac.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

British Medical Journal​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​