Inicia
SegurCaixa Adelas

Augmenta l’al·lèrgia a la fruita

 

Es calcula que, a Espanya, l'al·lèrgia a la fruita ha augmentat un 10 % l'última dècada, i és la causa més freqüent d'al·lèrgia alimentària al nostre país.             

D'acord amb les dades de la Declaració Pública sobre l'Al·lèrgia als Aliments i l'Anafilaxi que ofereix l'Acadèmia Europea d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (EAACI, per les sigles en anglès), es calcula que un 3 % de la població espanyola (1.330.000 persones) pateix al·lèrgia a aliments. D'altra banda, segons l'informe Alergológica 2015 de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), l'al·lèrgia a la fruita ha augmentat un 34 % en 10 anys, cosa que la converteix en la causa més freqüent d'al·lèrgia a aliments al nostre país, seguida de la fruita seca. En aquest informe s'indica que gairebé el 60 % de les reaccions al·lèrgiques induïdes per fruita es deu a una proteïna transportadora de lípids anomenada LTP, que es troba al regne vegetal. Aquesta proteïna es caracteritza per l'alta resistència que té als enzims digestius i a l'augment de temperatura, per la qual cosa adquireix la capacitat de sensibilitzar directament per via digestiva. Una de les primeres fruites amb que es van descriure els símptomes va ser el préssec.   

Què són les al·lèrgies alimentàries?

Segons els experts de la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP), una persona té al·lèrgia a un aliment quan en menjar-lo el cos hi reacciona amb uns símptomes que es tornen perniciosos per a si mateix. Tots els aliments provenen de vegetals o d'animals, i estan formats per diversos components; els principals components són els sucres, carbohidrats o hidrats de carboni, els lípids o greixos, i els pròtids o proteïnes. Per parlar d'autèntica al·lèrgia, la reacció del cos ha de ser respecte de les proteïnes. Hi ha altres reaccions nocives diferents que no són autèntiques al·lèrgies, com les intoleràncies. Tant les autèntiques al·lèrgies com les intoleràncies formen part de les reaccions adverses als aliments.     

Símptomes d'al·lèrgia a la fruita 

Tal com sostenen des de l'EAACI, les reaccions al·lèrgiques a la fruita poden ser relativament lleus i limitades a la boca i la gola, i poden produir picor als llavis i la gola, inflor dels llavis, llengua, gola i paladar. Aquestes reaccions lleus es poden produir en persones al·lèrgiques al pol·len. En general, la cocció destrueix els al·lèrgens de la fruita relacionats amb el pol·len i, per tant, la fruita cuinada sovint és segura per a aquestes persones amb al·lèrgia al pol·len. No obstant això, hi ha altres reaccions a la fruita més severes, com ara la que produeix l'al·lèrgia al préssec, habitua al sud d'Europa. L'al·lergen del préssec (proteïna LTP) és estable a la calor i, per tant, la cocció no ofereix garanties de neutralitzar-lo.

Què cal fer si es té al·lèrgia a alguns aliments?

Mentre que per a algunes persones una reacció al·lèrgica pot ser molesta, però no greu, per a d'altres pot ser molt greu i posar fins i tot en risc la seva vida. Per aquest motiu, quan apareixen símptomes d'al·lèrgia cal parar-hi molta atenció i reaccionar amb rapidesa. Si és una al·lèrgia coneguda i no greu, és important tallar-a de la manera indicada pel metge i observar com evoluciona per si els símptomes empitjoren més del previst, cas en el qual cal anar a urgències. Si es tracta d'una al·lèrgia greu és fonamental actuar amb rapidesa, administrar els medicaments prescrits pel metge (en cas que l'afectat estigui diagnosticat d'aquesta al·lèrgia), i contactar amb un servei d'urgències perquè l'atenguin amb la màxima celeritat. En cas d'al·lèrgia no coneguda (perquè és la primera vegada que l'afectat reacciona a aquest aliment, per exemple), també cal consultar el metge perquè ho valori, i amb la urgència necessària en funció dels símptomes.                                          


Fonts:

Acadèmia Europea d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (EAACI)

Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC)

Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP)


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin