Inicia
SegurCaixa Adelas

Augmenta el nombre de morts relacionades amb la hipertensió

 

Dades recents de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) revelen que les malalties hipertensives han doblat el nombre de defuncions l'última dècada. En paraules de Carlos Macaya, president de la FEC, "mentre que l'any 2005 la hipertensió va provocar 6.661 defuncions, l'any 2015 en va causar 12.674. A més, cal recordar que la hipertensió és un factor de risc d'altres malalties cardiovasculars com ara l'infart o l'ictus i, per tant, de ben segur que n'ha provocat moltes més".

 

La hipertensió, una amenaça per al cor

Per afrontar el sobreesforç que representa tenir la tensió arterial alta, la massa muscular del cor augmenta (hipertròfia ventricular esquerra) i, en conseqüència, creix el risc d'insuficiència coronària, angina de pit, irritabilitat del múscul cardíac i arítmies. La hipertensió també propicia arteriosclerosi (acumulacions de colesterol a les artèries) i fenòmens de trombosi (que poden causar un infart de miocardi o un infart cerebral). Per aquest motiu, és fonamental mantenir els nivells de tensió ben controlats: els màxims de pressió arterial sistòlica (màxima), entre 120-129 mmHg i els de pressió diastòlica (mínima), entre 80-84 mmHg.

 

Primera causa de mort a Espanya

Encara que hi hagi estudis recents que demostrin que l'any 2015 hi va haver un repunt del nombre de defuncions per totes les causes, si s'analitza la taxa de mortalitat (percentatge de defuncions per una causa en concret respecte del total de defuncions), les malalties cardiovasculars mantenen la tendència a la baixa dels darrers anys. Mentre que el 2005 el 32,76 % de les morts es van produir per una malaltia cardiovascular, el 2015 la xifra va ser del 29,39 %. "Malgrat això, les patologies cardiovasculars continuen sent la primera causa de mort, al davant del càncer i les malalties respiratòries", recorda Macaya.

 

La importància de mantenir els factors de risc a ratlla

Per reduir la incidència i la malaltia cardiovasculars és fonamental controlar els factors de risc (diabetis, hipertensió, sedentarisme, tabaquisme, sobrepès, obesitat i abús de l'alcohol, entre d'altres). "Només seguint una dieta equilibrada i variada, basada en el consum de fruita, verdura, peix, llegums i poca carn vermella; fent exercici de manera regular, almenys 30 minuts 5 dies a la setmana, i abandonant l'hàbit tabàquic, es podrien reduir de manera espectacular les estadístiques de malaltia cardiovascular. Si ja es pateix aquest tipus de malaltia, a més de posar en pràctica aquests hàbits, també cal seguir estrictament el tractament que prescrigui un especialista", subratlla el president de la FEC.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Fundació Espanyola del Cor (FEC)​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin