Inicia
SegurCaixa Adelas

Augmenta el nombre d’infants fumadors passius

 

D'acord amb les dades recollides per científics de la Universitat de Granada (UGR) i de l'Institut de Recerca Biosanitària (ibs. GRANADA), aproximadament el 50,8 % dels infants estan exposats al fum del tabac. Des que es va prohibir fumar en bars, cafeteries i tots els llocs tancats d'ús públic i col·lectiu, la concentració de nicotina en adults no fumadors s'ha reduït en un 90 %. No obstant això, la presència de la nicotina no ha disminuït en l'organisme dels infants perquè el consum ha augmentat en llars i vehicles privats.

Com s'ha fet l'estudi?

Els científics van analitzar el nivell d'exposició al fum del tabac de 118 infants pertanyents a la cohort INMA-Granada (del projecte de recerca Infancia y Medio Ambiente), abans i després de l'entrada en vigor de la llei antitabac actual (Llei 42/2010). Els investigadors van dur a terme una enquesta epidemiològica i van mesurar els nivells de cotinina (una substància derivada de la nicotina que es fa servir com a marcador de l'exposició al fum del tabac) en mostres d'orina dels infants abans de l'entrada en vigor de la llei, en els anys 2005-2006, i, després de fer-ho, els anys 2011-2012. Mentre que els nivells de cotinina s'han reduït dràsticament en la població adulta no fumadora entre 2004 i 2012, la llei actual no ha suposat cap reducció en els nivells de cotinina a l'orina en els infants participants, i ha augmentat lleugerament, amb un valor mitjà de 8,0 ng/ml entre 2005-2006, i de 8,7 ng/ml els anys 2011-2012.

Cases amb més fum

Els investigadors van observar que el nombre de famílies amb almenys un membre fumador va incrementar del 39 % (entre 2005 i 2006) al 50,8 % (entre 2011 i 2012), i va passar el mateix amb el nombre de mares (20,3 % vs. 29,7 %) o pares fumadors (33,9 % vs. 39,0 %) a la població d'estudi. Els infants exposats al fum a casa, especialment si el fumador és la mare o el pare, tenien més concentracions de cotinina. "Els nostres resultats indiquen que la prohibició de fumar en llocs públics i de treball ha traslladat el consum a llocs privats (llars i cotxes), en contra del que es descriu en altres estudis, que asseguren que el fet de prohibir fumar en bars no fa que augmenti el consum a casa", apunta l'autora principal d'aquest treball, Mariana Fernández Cabrera, del departament de Radiologia i Medicina Física de la UGR.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin